Ilustracija FOTO: Pexels

Mladi naučnik se, posle četiri godine, vratio iz Nemačke u Srbiju i osnovao uspešnu firmu

Ilustracija FOTO: Pexels
Nakon što je proveo četiri godine u Nemačkoj gde je doktorirao i radio kao istraživač, mladi doktor nauka Vladimir Prokopović vratio se 2016. u rodni Leskovac i osnovao firmu za proizvodnju visokospecijalizovanih hemijskih sredstava. Iako je firma kao mlada na početku morala da se dokazuje, uspeli su da se izbore na tržištu i sada planiraju širenje i nova zapošljavanja.

Vladimir objašnjava za Južne Vesti, da odluku se vrati u Srbiju posle završenih doktorskih studija na Univerzitetu u Potsdamu i rada na Fraunhofer institutu za biomedicinski inženjering nije doneo preko noći.

"U suštini, odluci da se vratim u Srbiju doprinela je i činjenica da sam sve vreme negovao profesionalne i privatne kontakte sa Srbijom, te mogu slobodno reći da nikada nisam ni otišao iz nje. Takođe, na odlazak i na povratak ne gledam kao na konačne kategorije jer živimo u globalnom selu u kome dinamična migracija stručnjaka predstavlja jednu od fundamentalnih sila koje predvode napredak, pojedinci su slobodni da svoju inspiraciju i sreću traže u svakom kutku sveta", objašnjava mladi doktor nauka.

Kaže da je u Leskovcu mogao da računa na infrastrukturu koja bi u drugim zemljama predstavljala značajan izazov, a prednost je i što je ovaj grad bio veliki centar hemijsko-farmaceutske industrije pa ima stručne radnike iz te oblasti.

Ovaj Leskovčanin, koji je pre tri godine dobio i gradsko priznanje - Oktobarsku nagradu, ističe da je početak najteži, da je potrebno je mnogo truda, energije, ali da je najvažnija ideja.

"Na tržištu postoji velika doza istorijski opravdanog podozrenja prema mladim i domaćim firmama jer je u nedostatku odgovarajuće domaće ponude tržište preplavljeno izuzetno skupim uvoznim sredstvima. Međutim, kupci polako počinju da uviđaju prednost naših proizvoda koji ne samo da zadovoljavaju sve njihove potrebe već su i cenovno veoma konkurentni", kaže Prokopović.

Originalnost, a ne prepisivanje

Vladimirova firma Progen solutions pravi sredstva za čišćenje u industriji i institucijama, poput profesionalnih kuhinja ili klanica, a napominje da su uvek otvoreni da istraživanjem naprave posebne proizvode ukoliko klijent ima specifične zahteve i potrebe.

"Sa ponosom naglašavamo da su svi naši proizvodi plod našeg istraživanja, da se ne bavimo prepakivanjem, razblaživanjem i preprodajom tuđih proizvoda", ističe Prokopović.

Kaže i mu je višegodišnji boravak i rad u Nemačkoj koristio, te da mu je profesionalizam koji je iskusio pomogao da jasnije formuliše kako želi da osnuje i vodi posao.

Kult nemačkog kvaliteta, raširen na ovim prostorima, nije bez osnova. Predanost poslu, odgovornost, doslednost i poslovna etika su četiri osnovna stuba nemačkog društva u celini, što se u potpunosti prenosi na ekonomiju - objašnjava Vladimir.

I naučnik i preduzetnik

Ovaj mladi Leskovčanin, koji je doktorirao sa 28 godina, ujedno je i naučnik i preduzetnik, a priznaje da je ta kombinacija podjednako prednost i mana.

Dok se u nauci gotovo sve može jasno odrediti i gde nema mnogo prostora za interpretaciju činjenica jer su zakoni prirode jedinstveni i neumoljivi, u svetu poslovanja realnost nije apsolutna kategorija i može zauzeti najinteresantnije forme. S druge strane, taj dualizam naučnika i preduzetnika koji se konstatno prožima mi i omogućava da već godinu i po dana vodim posao na način koji u ovom trenutku deluje obećavajuće - objašnjava Vladimir.

Napominje da bavljenje privatnim poslom doživljava kao jedan veliki i konstantan izazov koji je izuzetno zanimljiv, premda često i naporan, naročito na području južnjačkog temperamenta i mentaliteta.

Kaže da mladi u Srbiji mogu da izgrade svoj biznis, ali im je potrebna ideja, a potom da se okruže ljudima od poverenja i potom budu uporni i istrajni.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara