FOTO: Minja Lazić

Mladi spremni za produktivno leto uz „Sajam letnjih mogućnosti“

FOTO: Minja Lazić

Raznovrsni programi edukativnog, volonterskog i zabavnog tipa, brojne mogućnosti za prakse u Srbiji i inostranstvu, kao i najveća posećenost do sada, obeležili su ovogodišnji „Sajam letnjih mogućnosti". 

Kroz događaj koji su organizovali članovi Portala „Mladi" u petak u Beogradu, omladinske organizacije predstavile su mladima svoje kurseve koji im daju mogućnost da se tokom leta  anagažuju u aktivnostima iz brojnih oblasti i steknu radno iskustvo. 

Devetoro studenata i studentkinja samostalno je radilo na pripremi „Sajma letnjih mogućnosti". Za njih, najveći uspeh je veliki odaziv mladih, koji iz godine u godinu raste. Naglašavaju da je bilo teško pronaći ljude za saradnju i projekat, i da je tužno što nisu naišli na pozitivniju podršku od strane sponzora i izlagača. 

„Omladinski aktivizam  i studentska politika za nas zauzimaju centralno mesto u savremenoj demokratiji i o takvim stvarima treba da se govori češće. Potrebno je više inicijativa ovog tipa u jednom društvu kao što je Srbija", smatra Bojan Živanović, student i član organizacionog tima Sajma. 

Brojne prilike za sticanje znanja iz oblasti menadžmenta, društvenog preduzetništva, matematike, informacionih tehnologija, ljudskih resursa, civilnog i poslovnog sektora, kao i mnogih drugih, našle su svoje mesto na Sajmu. 

PROČITAJTE JOŠ:

Belgrade Youth Fair 2019 održava se 18. i 19. aprila u Beogradu

FON-ovi Dani prakse od 13. do 15. marta

Jedna od kompanija koja iz oblasti menadžmenta nudi prakse koje se tiču marketinga, kontrolinga, KAIZEN-a i ljudskih resursa (HR) je Menadžment centar Beograd (MCB). Zainteresovani kroz njihove tromesečne kurseve mogu učiti od stučnjaka iz velikih kompanija sa kojima sarađuju. MCB sadrži i klubove za koje kažu da su mladima posebno zanimljivi jer na njihovim sastancima mogu ostvariti kontakt sa profesionalcima.

Aktivnosti koje se tiču društvenog preduzetništva, u sklopu su programa koje nudi „Razlivalište". Oni kao glavni projekat ističu Social Impact Award, koji mladima nudi priliku da ostvare svoje biznis ideje i koji se održava u 20 zemalja. Finalisti prolaze kroz proces inkubacije gde dobijaju ekspertsku podršku uz radionice. Među nagradama je put na svetski SIA samit u Kijevu, kao i 1.500 evra uz mentorsku podršku.

Multidisciplinarna nastava i interaktivna predavanja specifična su za Beogradsku otvorenu školu (BOŠ). Studije budućnosti namenjene studentima završnih godina i na master studijama, sadrže module koji se bave veštinama za budućnost, evropskim integracijama, budućnošću države i društva, kao i modul posvećen 4.0 (četvrtoj tehnološkoj revoluciji). 

Ističu da im već godinama uspeva da studentima pruže nove informacije za koje do sada nisu čuli, i da pored mnogih praksi, nude i vannastavne aktivnosti koje ispunjavaju jednogodišnji program.

Četvrti „Sajam letnjih mogućnosti" održan je u prostorijama Kancelarije za mlade „Gnezdo". Organizatori veruju da će se sledeće godine više omladinskih organizacija odazvati pozivu i prepoznati njihovu inicijativu, kao i da će sam događaj postati još širi. 

Među ostalim izlagačima našli su se i Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), Erasmus+ programi razmene (Fondacija Tempus), AIESEC, ImpactEco, Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih (CEDEM), EKOF Media group, International student week in Belgrade (ISWIB) , Mladi istraživači Srbije, Volonterski centar Vojvodine, Evropski studentski forum FPN, EQUILIBRIO, Omikron, Nacionalna služba za zapošljavanje, Vikimedija Srbije, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, Društvo za akademski razvoj, Ino agencija, kao i Work and Travel Srbija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.