Ilustracija FOTO: Pexels

Mladi srpski naučnici iz Amerike, Švajcarske i Švedske posetili rodno Valjevo

Ilustracija FOTO: Pexels
Valjevska gimnazija, Društvo mladih istraživača i stanica Petnica, posebno su pomogli mladim Valjevcima da brzo postanu traženi naučnici u svetu. Oni su sada spremni da pomognu svom gradu da otvoreno razgovaraju o svemu. 

Za novogodišnje i božićne praznike u Valjevo su došli mladi doktori nauka iz Amerike, Švajcarske i Švedske.

Sva tri valjevska naučnika ponikla su u Mladim istraživačima i prošli su kroz stanicu Petnica. Potencijal su za razvoj grada, a ne gubitak zato što su otišli u svet. Valjevu se rado vraćaju i žele da pomognu. Ocenjuju da se kadar u srednjim školama mora unaprediti, jer po njihovom mišljenju opada kvalitet obrazovanja. Srednje škole su ključ za opstanak budućih generacija.

"Važni su, naravno, profesori na univerzitetima i ti superdobri istraživači i naučnici. Ali mnogo su važni i ljudi, kako bi se ono reklo, u rovovima, u osnovnoj školi, u srednjoj školi i mislim da nam to generalno u celoj zemlji fali, samim tim i u Valjevu. Imali smo to kad sam ja bio đak i sad kao da je malo klecnula situacija u tom smislu", kaže astronom iz Amrije, dr Ivan Milić.

Insistiraju na boljoj infrastrukturnoj povezanosti sa Beogradom, da se u njega odlazi i odmah vraća.

"Mi nemamo onako, u našem klasičnom tradicionalnom smislu, univerzitet u gradu, tako da zavisimo od Beograda. I možda Valjevu ne treba univerzitet ali nam treba veza sa Beogradom, što je brža moguća. Treba da budemo u stanju da se ujutru probudimo, istuširamo, odemo u Beograd na časove, da se vratimo u Valjevo uveče za večeru", objašnjava dr Dejan Đokić, fizičar iz Švajcarske.

Veoma važnim ističu potrebu valjevske privrede za visokoobrazovanim kadrovima i spremnost da stipendiraju studente.

"To se uvek vrti oko fundamentalnih nauka, koje imaju svoju primenu u industriji, u elektronici ili bilo gde. Dakle, vrti se oko matematike do programiranja. Fizika je tu isto, ima svoje mesto i oni žele da se ljudi vraćaju, da pomognu tokom školovanja. Mislim da rešenje postoji – da oni koji se bave obrazovanjem u ovom gradu moraju da bace oko i na valjevske privrednike", kaže matematičar iz Švedske dr Slobodan Milovanović.

Valjevski naučnici insistirali su posebno na kulturološkoj razmeni mladih sa svetom. Znaju da kad upozna druge kulture, čovek šire gleda na svoj grad i potrebe.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara