FOTO: Nova ekonomija

MMF i Fiskalni savet: koalicija protiv povećanja plata

FOTO: Nova ekonomija

Nakon Fiskalnog saveta koji se usprotivio povećanju plata u javnom sektoru, ni MMF nije oduševljen ovom odlukom Vlade Anom Brnabić.

Fiskalni savet je povećanje zarada nazvao ekonomski neodgovornom merom Vlade Srbije, dok je MMF pre nekoliko dana istakao da je to suprotno savetima ove međunarodne institucije u sklopu aranžmana koji Srbija ima sa MMF.

Podsećamo, rebalansom budžeta Vlada Srbiije predvidela je, između ostalog, dodatni rashod od dve milijarde dinara za povećanja plata u državnom sektoru u ovoj godini. 

I Fiskalni savet i MMF ukazuju da rast plata brži od privrednog rasta-  nije dobar. 

"Od predviđenih novih mera, ekonomski i fiskalno najneodgovornije je preterano povećanje zarada u opštoj državi koje će u proseku premašiti 9,5% i biti znatno veće od ostvarenog privrednog rasta", navodi se u oceni Fiskalnog saveta.  

Prema očekivanjima MMF, privredni rast ove godine biće 3,5 odsto, a naredne 4 odsto, mada su očekivanja nekih drugih institucija, poput Svetske banke, EU i Kvartalnog monitora, ispod tog nivoa. 

Prema računici Saveta, pravi efekat povećanja plata zaista će se osetiti 2020. godine, kada će rashodi samo za ovo povećanje iznositi oko 24 milijardi evra, što će predstavljati "ogroman i trajan fiskalni teret".

Toliko povećanje plata u opštoj državi bez utemeljenja u privrednom rastu je "fiskalno i ekonomski je neodrživo i neodgovorno", oštar je Fisklani savet u svojim ocenama. 

Umesto u povećanje plata, Vlada je višak u budžetu trebalo da uloži u izgradnju infrastrukture, zaštitu životne sredine,  zdravstvo, obrazovanje i snižavanje poreskog opterećenja rada, predložio je Savet.

MMF ima razumevanja za povećanje plata samo za određene grupe zaposlenih koje treba zadržati u zemlji, navodi se u saopštenju nakon okončane treće revizije Instrumenta za koordinaciju politika (PCI). 

Instrument za koordinaciju politike (PCI) je mehanizam podrške zemljama članicama MMF-a, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Ali, kako su saopštili nakon završene posete, ukupni troškovi zarada sada rastu brže od nominalnog BDP-a, i to drugu godinu uzastopce, što nije u skladu sa obavezama koje su preuzele vlasti Srbije u ovoj oblasti.

U analizama Fiskalnog saveta kritikuje se  naročito  povećanje "već neuobičajeno visokih rashoda za opremanje vojske i policije”. 

Kapitalni izdaci za srpsku vojsku i policiju su se, gledajući srazmerno udelu u bruto domaćem proizvodu, od 2015. godine udesetostručili ili povećali 1000 odsto, što znači da sada višestruko premašuju ulaganja za bezbednosni sektor koji izdvajaju države centralne i istočne Evrope, upozorili su članovi Fiskalnog saveta.

U ranijem izveštaju iz jula meseca, MMF je takođe savetovao da rast plata u vojsi i policiji treba da bude na nivou drugih sektora, na šta su u Vladi Srbije odgovorili da će na bezbednosni sektor od 2021. biti primenjen novi sistem zarada.

MMF, kao i Fikslani savet, nezadovoljan je i razočaran je što se uvođenje platnih razreda po kojem su ljudi u državi za isti posao isto plaćeni, neprekidno odlaže. 

Prema poslednjem javno dostupnom obećanju iz jula, Vlada Srbije je navodno usvajanje tog zakona pomerila za maj 2020. 

I.Pavlović


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • veseli petar

    Mislim, sta reci!