MMF odobrio povećanje plata u javnom sektoru

FoNet

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, što će, prema najavama, danas biti i zvanično potvrđeno.

U saopštenju se dodaje da je Mali za RTS izjavio da je Srbija dobila "zeleno svetlo" za povećanje plata, s tim što ono neće doći u obimu kao prošle godine.

Prošle godine, u novembru, zarade u javnom sektoru su povećane u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast zabeležile su medicinske sestre i tehničari.

Doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili su povećanje od po 10 odsto. Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite, i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. 

Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine i to za 10 procenata.

Mali je istakao da je prihod ostvaren od PDV-a veći za dve milijarde dinara u odnosu na planirane projekcije. 

Ministar je podsetio na to da će doći i do povećanja penzija od 1. januara za 5,9 odsto, kao i minimalne zarade za 6,6 odsto.

Prema njegovim rečima, po projekcijama se očekuje da će u aprilu ili maju sledeće godine prosečna plata iznositi 540 evra.

Takođe, ministar je preneo da se očekuje da MMF saopšti da će po stopi rasta u 2020. godini Srbija biti prva u Evropi.

"Očekujemo da će saopštiti da su projektovali rast od minus 1,5 odsto za 2020. godinu, ali mi mislimo da možemo bolje. Procenili smo da će rast biti oko nule, što je u uslovima pandemije koronavirusa ogroman uspeh", rekao je Mali.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara