FOTO: Bruno Sanchez-Andrade Nuño/Flickr

MMF podržao smanjenje poreza na plate u Srbiji

FOTO: Bruno Sanchez-Andrade Nuño/Flickr

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) saopštila je u utorak, na kraju svoje posete Srbiji, da država mora da sprovodi „rigoroznu selekciju" prilikom planiranja i sprovođenja javnih investicija.

„Nedavna povećanja investicione potrošnje su dobrodošla, ali javne investicije treba da budu bazirane na postupcima rigorozne selekcije i ocene kako bi se obezbedilo da maksimalno podstiču potencijalni rast", navodi se u saopštenju Misije.

Misija je pohvalila "rešenost" Srbije da proda Komercijalnu banku, ali je takođe upozorila da nedavno usvojen zakon o konverziji hipotekarnih kredita u CHF, uz budžetsku podršku, ne treba da uvede presedan za rešavanje sporova u privatnom sektoru.

Kako se dodaje, Srbija treba da objavi spisak svih preduzeća u njenom vlasništvu, smanji porez na plate, kao i da postoje negativni rizici po kratkoročnu prognozu rasta.

„Usporavanje ekonomske aktivnosti u evrozoni počev od druge polovine 2018. godine—posebno u najvažnijim trgovinskim partnerima Srbije—već je uticalo na ekonomsku aktivnost u zemlji i moglo bi da nastavi da utiče na nju zbog odloženih efekata," navodi se u saopštenju.

Međutim, Misija je potvrdila svoju raniju prognozu rasta BDP-a Srbije od 3,5 odsto u 2019. godini, što se kosi sa nekim drugim projekcijama iznetim u zemlji i inostranstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Procene privrednog rasta: Guvernerka protiv Evropske komisije i stručnjaka

Sa ovakvim javnim sektorom nema smanjenja poreza na zarade

Misija je saopštila da očekuje ubrzanje rasta tokom druge polovine godine zbog „snažnih stranih direktnih investicija, daljih javnih investicija i očekivanog oporavka u zemljama trgovinskim partnerima".

Kako je saopšteno, mere poreske politike za jačanje konkurencije, ubrzanje rasta i povećanje zaposlenosti treba da budu usmerene ka smanjenju poreskog opterećenja rada, posebno kada se radi o niskim zaradama.

U cilju podrške rasta u srednjoročnom periodu neophodno je stvaranje radne snage koja može u potpunosti učestvovati u modernoj ekonomiji, unapređenje poslovnog okruženja i jačanje korporativnog upravljanja u državnim i javnim preduzećima, prema predstavnicima MMF-a.

Misija je pohvalila ekonomsku situaciju u Srbiji rekavši da je rast snažan, javni dug pada, inflacija je niska i stabilna, i mnoge ključne reforme su sprovedene.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara