Može li država da ima "crni fond"?

Foto: Ryan Shea (Flickr)

Od početka epidemije koronavirusa, Srbija se suočila sa nedostatkom respiratora i počela nabavku. Nejasno je iz kojih se sve sredstava respiratori nabavljaju, o čemu svedoči i izjava predsednika Srbije sredinom marta da su naručivani i na „polu-crno“.

Nešto kasnije, 27. marta, predsednik Vučić je izjavio da se u svetu svi grabe za respiratore i da se koriste razni načini. „Ja sam doneo odluku da i mi pošaljemo naše ljude sa crnim fondovima, da rešavamo stvari širom sveta, dozvoljenim zakonom, da znate. Ako bude moralo snalazićemo se i na taj način, jer ne možete drugačije“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li država može da ima "crni fond", bivši član Saveta za borbu protiv korupcije i forenzički računovođa Miroslava Milenović rekla je za Novu ekonomiju: „Ja samo mogu da kažem da, ako je država mafijaška, onda ima i takve fondove“.

Milenović je rekla da su to ili „naduvane fakture“, pomoću kojih se novac izvlači iz budžeta, ili da se radi o „nelegalnim sredstvima“ koja se nalaze u sefovima. 

Tako prebačen novac u "crni fond", kaže Milenović, služi za „koruptivni potencijal“. U slučaju preduzeća, to je često podmićivanje političara ili nekog drugog radi obezbeđivanja posla. Ona kaže da isto mogu da urade i države. 

„To je samo priznanje da se dešavaju dve paralelne stvarnosti u Srbiji. Mi u tome živimo već malo duže“, rekla je Milenović, podsetivši na slučaj iznošenja novca na Kipar tokom devedesetih.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara