Ilustracija FOTO: Pexels

Može li se uštediti struja uključivanjem veš mašine tokom jeftine tarife

Ilustracija FOTO: Pexels
Kada se tačno pali crvena lampica za jeftiniju struju? Ono je što mnoge od nas zanima.

Da li kućni aparati troše struju i kada su isključeni? Da li ste i vi jutros ustali ranom zorom da upalite mašinu za veš? Ili da spremite ručak? Da li se snalazite na razne načine da iskoristite jeftiniju struju i uštedite?

Ali, iako uvek traje osam sati, jeftina struja ne počinje svuda u isto vreme. Crvena lampica na brojilima najpre se pali u centralnoj Srbiji, gde niža tarifa počinje u 22 časa i traje do 6 časova ujutru. 

Sat kasnije jeftinije kilovate mogu da koriste Vojvođani, do 7 časova. A na području Beograda od ponoći do 8 časova. 

Međutim, šta se dešava kada se crvena lampica za jeftinu struju uopšte ne upali? 

Jer i takav scenario je moguć - lampica jednostavno pregori. Ili je merni uređaj u kvaru, pa stižu veći računi. 

"Korisnik je dužan da bez odlaganja obavesti operatora sistema o svim smetnjama ili oštećenjima na mernim uređajima, najkasnije u roku od tri dana. Operator sistema je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri radna dana preduzme hitne mere za otklanjanje oštećenja. Ukoliko je uređaj u vlasništvu Operatora distributivnog sistema, zamena neispravnog uređaja vrši se besplatno", kažu iz EPS. 

I kada već pričamo o potrošnji, valja pomenuti - vaši kućni aparati vode tajni život i kada su isključeni. Punjač za telefon, digitalni TV prijemnik, kompjuteri - uređaji koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja. 

"S tim što je to zanemarljivo s aspekta potrošnje, dakle, u prevodu ako sve uređaje, sve punjače, sva napajanja stalno držite uključenim, to će se vrlo malo odraziti na vaš račun za električnu energiju, može biti u izvesnoj meri značajno sa aspekta zagrevanja tih uređaja, dakle usled tih gubitaka malih koji postoje u njima, oni se zagrevaju i njihov životni vek se možda u izvesnoj meri skraćuje", kaže Bogdan Brković, asistent na ETF. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.