Moguće blokiranje rada sudova zbog sve većeg broja tužbi protiv banaka

Foto: Pixabay

Znatno povećani broj tužbi građana Srbije protiv banaka, najčešće zbog nezakonitog obračuna troškova kredita preti da blokira rad sudova, pa se zbog toga ostala ročišta zakazuju za 2022. godinu, rekla je za Večernje novosti predsednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca Ivana Josifović, prenose Večernje novosti.

Josifović je za list navela da je priliv tužbi toliki da sudovi ne stižu da se bave ostalim predmetima iz građanske materije, dodajući da oglasa za zastupanje onih koji tuže banke ima i na autobuskim stajalištima i banderama.

"Samo za jedan dan u Osnovni sud u Novom Sadu stiglo je 1.500 tužbi protiv banaka, pa su angažovani upisničari iz građanske i krivične materije da pomognu da se predmeti formiraju i zavedu", rekla je Josifović.

Prema njenim rečima, najopterećeniji su Prvi i Treći osnovni sud u Beogradu.

U Prvom osnovnom sudu je samo od pošetka ove godine, do 20. novembra primljeno 39.030 parničnih predmeta u kojima se kao stranka pojavljuje banka.

"U više od 99 odsto slušajeva banka je u svojstvu tuženog i to po osnovama spora ‘neosnovano bogaćenje’ i ‘utvrđenje’. Pomenutih 39.303 predmeta čini 76,1 odsto ukupno primljenih predmeta u P upisniku ove godine", rekla je Prvog osnovnog suda Bojana Stanković.

Kako je dodala, podeljeno sa trenutnim brojem postupajućih sudija u parnici, svako od njijh je u proseku primio po gotovo 90 predmeta u kojima je stranka banka.

U tekstu se podseća i da je sudska praksa u ovim slučajevima iskristalisana, te da su sve instance potvrdile da banke nisu imale pravo da obrađuju troškove kredita.

Situacija je jasna sve do Vrhovnog kasacionog suda, koji odbacuje zahteve za reviziju postupka koje podnose banke, ali one uprkos tome ne prihvataju sudsku praksu, naveo je list.

Zbog toga je Udruženje sudija i tužilaca pozvalo državu da formira radnu grupu i nađe način da zaštiti sudski sistem zbog građana, kojima će usred preopterećenosti sudova, biti ugroženo pravo na suđenje u razumnom roku.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Dragan

    A inače su bili ažurni pre toga.Kad će presude bilo kome ?Mišković,Karić šta je sa njima ?Sudiju u Novom Sadu toliko bila teška zadnjica il nije čula za kompjuter pa je izmislila da nisam platio sudske troškove i angažovala izvršitelje.Kad sam im distavio dokument istog tig suda da sam platio sudske triškove su ukinuli presudu bez izvinjenja,suspenzije sudihe zbog blamaže države i suda.Predlažem svima dizati sve tužbe.Ja sam tužio neisplaćivan topli obrok 3 godine,pa opet za ne plaćanje PIO i dobio Železnicu Srbije naplatio preko izvršitelja +kamata+sudski i advokatski troškovi,Tri banke za naplatu obrade kredita 3-5%.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.