Moja prva plata ne sme da bude džeparac

Foto: Nova ekonomija

Prijavljivanje kandidata u okviru Projekta "Moja prva plata" završeno je tokom vikenda, a 17.081 kandidat uspešno se prijavio za neku od 12.559 pozicija koju je ponudilo 7.524 poslodavca, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Poslodavci iz privatnog sektora sada imaju rok za selekciju i povezivanje sa kandidatima do 15. novembra, do ponoći.

NSZ je pozvala sve poslodavce koji još uvek nisu završili proces selekcije i poslali ponude kandidatima da to učine što pre, kako bi se povezivanje uspešno završilo u predviđenom roku.

Poslodavci iz javnog sektora će dobiti obaveštenje o daljim aktivnostima nakon 16. novembra.

Jelena Žarković, profesorka Ekonomskog fakulteta, za serijal Nove ekonomije #KomeJeTeže kaže da velika odgovornost sada leži na Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

"(NSZ je odgovona) da ti mladi ljudi, koji su tek izašli iz sistema obrazovanja, dođu kod pravih poslodavaca. Dakle, da to ne budu samo, da kažem, potrošene pare, džeparac, za ljude koji će ići na bilo kakav posao i prosto, eto, neće sedeti kod kuće", ocenila je Žarković.

Ona je dodala i da, pored NSZ, veliku ulogu i odgovornost ima i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Više snimaka iz serijala #KomeJeTeže možete pogledati na našem YouTube kanalu.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Milena

    Evo da podelim svoje iskustvo sa programom "Moja prva plata". S obzirom da sa diplomom drzavnog ekonomskog fakulteta i dva zavrsena mastera nisam uspela da pronadjem posao u struci, sansu sam videla upravo u ovom programu. Nakon zavrsenog procesa selekcije imala sam tri ponude, dve iz privatnog sektora (racunovodstvene i turisticke agencije) i jednu iz javnog. Kao najbolju opciju za sebe izabrala sam da praksu obavljam u drzavnom preduzecu i samim tim odbila prethodne dve ponude. Naredna dva meseca, koliko je proslo od tada, nisam konkurisala ni za jedno radno mesto jer mi je receno da cekam obavestenje i poziv od NSZ za skapanje ugovora. Dva meseca kasnije doneta je odluka da drzava nema dovoljno sredstava (da za neke struke, ali ne i za ekonomiste). Tako da i pored moje 3 diplome i zelje da radim 9 meseci za zaradu manju od minimalca drzava nema para da to finansira. Iako je poznato da bez veze i politicke knjizice nema posla u javnom sektoru (a sve vise ni u privatnom), mogli su bar ovaj program da realizuju kako treba.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.