Načelnik dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti: Lekari Kriznog štaba lutke koje pomera Vučić

Pixabay

Načelnik dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Dejan Žujović izjavio je za N1 da je priča o lekarima iz Kriznog štaba, priča o pogrešnim licima, jer oni uopšte nisu važni i ništa se ne pitaju.

On je kazao da nije potpisao pismo lekara "Ujedinjeni protiv kovida", jer nije hteo time da ugrozi svoje kolege, budući da mesecima javno iznosi svoje drušveno-političke stavove.

 Iako podržava zahteve lekara, mišljenja je da bi trebalo da budu angažovaniji, a i saglasan je sa ocenom premijerke Ane Brnabić da je pismo usmereno protiv predsednika Aleksandra Vučića, jer su, prema njegovoj oceni, članovi Kriznog štaba "samo lutke na njegovim prstićima".

Žujović je u Novom danu TV N1 rekao da je pismo "Ujedinjeni protiv kovida" akademsko, i da lekari koji stoje iza tog apela možda ne shvataju najbolje društven-politički ambijent u kojem se krećemo.

"Vi morate da razgovarate sa određenom osobom istim jezikom, jer je to jedini način da vas razume. Kolege su mislile da neki ljudi ne zaslužuju da budu članovi tog imaginarnog tela - imaginarnog, jer Krizni štab ne postoji ni u jednom zakonu, Vlada ga je donela jednom uredbom - i jedna od reakcija premijerke bila je da je to napad na predsednika. Ja se slažem sa tim. Moramo da razumemo da je u pitanju jedan igrokaz. Zamislite pozorište lutkica, one samo pričaju ono što treba da kažu. Svaki prstić ima ulogu za jednu lutkicu", naveo je Žujović.

Upitan čiji su prstići, Žujović je rekao da su predsednika Vučića. Stoga je istakao da je priča o lekarima iz Kriznog štaba, priča o pogrešnim licima, jer oni uopšte nisu važni i ništa se ne pitaju.

"Zašto bismo diskutovali o statusu osoba koje se ništa ne pitaju. Koje su samo trbuhozborci", poručio je. 

Potpisnicima pisma je savetovao i da budu malo čvršći, jer ovo nije borba u koju možete krenuti "u belim helankama i baletankama". Kako je rekao, ne mora se ići u štrajk, ali bi bilo dobro široko se povezati sa sindikatima policije i vojske, jer su mnogi uniformisani momci oboleli ili preminuli od kovida zato što im "neko nije da zaštitnu opremu". 

"Dešava se (udruživanje), ali mora šire, jače, više. Ne znam da li je društvo svesno u koju smo situaciju zapali i kakav je jedini moguči izlaz. Postoji samo jedna mogućnost - promena sistema", kazao je Žujović.

Upitan kako se menja sistem, odgovorio je da se menja izborima koji će, prema njegovoj oceni, biti ponovljeni mnogo pre kraja četvorogodišnjeg mandata buduće vlade. 

Zato je ponovio da je adresa na koju treba uputiti zahteve lekara - predsednik Vučić, i da treba iznedriti jak tim od bar petoro pregoravača koji će postaviti crvene linije "preko kojih gospodin koji voli da krši ustavna ovlašćenja ne sme da pređe". 

Na pitanje koje su to crvene linije, Žujović je rekao da je Vučić za njega već prešao sve crvene linije, da je "pao ispit", a po svemu sudeći će da "padne i godinu".

Žujović se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju, ističići da je pacijenata i dalje mnogo i da je pitanje da li će srpsko zdravstvo moći da se oporavi posle ove krize.

Objasnio je da se kovid ne uklapa ni u jednu sliku zaraznih bolesti, jer ne pogađa teško samo ranjivije osobe, već imati i "more mladića od 25-30 godina, koji će možda preživeti, ali će ostati trajni invalidi". 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara