Na računima Infostana ubuduće i firma čija deponija se zapalila u Vinči

Foto: Pixabay

Na uplatnicama beogradskog Infostana od septembra će se nalaziti i naknada za gradskog partnera u odlaganju i tretmanu smeća, preduzeća Beo Čista Energija, javile su Večernje novosti. To preduzeće će tretirati otpad u svom novom postrojenju i spalionici koje gradi pored deponije u Vinči, koja je ovih dana gorela i izazvala nezapamćeno zagađenje vazduha u Beogradu.

Ta francusko-japanska kompanija, koja je procesom javno-privatnog partnerstva preuzela deponiju, prethodno je saopštila da čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine kako bi preuzela punu nadležnost nad deponijom u Vinči.

Ukupan iznos komunalija za smeće koje plaćaju građani, kako se dodaje, za sada ostaje isti, jer će se preraspodela sredstva realizovati samo između JKP Gradske čistoće i Beo Čiste Energije.

Dosadašnja cena od 6,60 dinara po kvadratu domaćinstva, koju sada plaćaju sugrađani, na računima će se razdeliti na način da 5,61 dinara po kvadratu stoji na odeljku za Gradsku čistoću i ostatak od 0,99 do 6,60 dinara po kvadratu će stajati za Beo Čista Energija.

Novi cenovnik, kako je naglašeno, usvojen je nedavno na nadzornom odboru Gradske čistoće.

"Do sada smo mi obavljali celokupnu uslugu. Otkako je 2. avgusta Beo Čista Energija preuzela novu deponiju, mi ćemo biti operater za sakupljanje i odnošenje smeća, dok će oni raditi tretman i odlaganje. Za građane cena ostaje ista, ali će se sredstva koja smo dosad uzimati, deo njih, prosleđivati privatnom partneru" - navode u Gradskoj čistoći.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) Beo Čista Energija je registrovala svoju delatnost u oblasti snabdevanja vodom, upravljanja otpadnim vodama, kontrolisanja uklanjanja otpada i sličnim aktivnostima.

Jedan od predstavnika Beo Čiste Energije je Vladimir Milovanović, bivši generalni direktor kompanije Energoprojekt.

Milovanović je bio direktor te nekada veoma važne kompanije i u martu 2017. godine kada je akcije te kompanije kupovala firma Napred razvoj, vlasnika Dobroslava Bojovića.

Milovanović je pre nekoliko dana izjavio genciji Beta da ta firma još čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine o preuzimanju stare deponije u Vinči.

Dodao je da će do tada deponija biti u nadležnosti Gradske čistoće.

Na Drinskoj regati sakupljeno preko 800kg ambalažnog otpada
Kako radi Regionalni centar za upravljanje otpadom u Zapadnoj Srbiji
Nova ekološka načela EU: Ne bacaj, već popravljaj

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), vlasničku strukturu Beo Čiste Energije čine tri kompanije:

  • I-Environment Investments Limited sa 40% udela,
  • Suez Groupe S.A.S. sa 40% udela,
  • Marguerite Waste Serbia S.À R.L. sa 20% udela.

Marguerite je inače panevropski fond koji ulaže u obnovljive izvore energije.

Krajem septembra 2017. godine Grad Begrad potpisao je ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa predstavnicima konzorcijuma koji čine francuska kompanija Suez Groupe SAS i japanskom kompanijom Itochu I-Environment, o sanaciji gradske deponije u Vinči, koja je ovih dana gorela i izazvala veliko aerozagađenje.

Ugovorom na 25 godina tada je predviđeno da se u Beogradu razvije sistem za upravljanje komunalnim otpadom koji podrazumeva zatvaranje i sanaciju deponije Vinča i izgradnju kogenerativnog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije od otpada koji ne može da se reciklira.

Preduzeće Beo Čista Energija osnovano je za projektovanje, izgradnju, finansiranje, upravljanje i transfer projekta upravljanja čvrstim otpadom.

Oktobra 2019. godine Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kredit od 72,25 miliona evra za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz otpada na novoj lokaciji u Vinči. 

Inicijativa Ne davimo Beograd pre godinu dana pokrenula je pred Evropskom bankom za obnovu i razvoj postupak za procenu njene odgovornosti u finansiranju, kako je tada naglašeno, štetnog projekta izgradnje spalionice u Vinči.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.