FOTO: Pixabay

Na spisku za privatizaciju ostalo još 90 srpskih preduzeća

FOTO: Pixabay

Od 556 preduzeća, koliko je pre četiri godine bilo na spisku za privatizaciju, ostalo je još 90.

Pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić očekuje da će se taj broj dodatno smanjiti do kraja godine i napominje da se ide kao okončanju postupka privatizacije u Srbiji. 

Naime, kako je objavio RTS, u Ministarstvu privrede rade analize za privatizaciju preostalih 90 preduzeća i neka rešenja očekuju do kraja godine. RTS navodi da će za još dva strateška preduzeća, MSK i "Petrohemiju", tenderi biti raspisani u prvom tromesečju iduće godine i da je plan da se proces privatizacije završi do kraja 2020. godine kako bi i ta preduzeća ušla u razvojnu fazu, a što je u skladu i sa dogovorom Vlade i MMF-a. 

"Ja se nadam da će taj tempo sada da se ubrza i da ćemo već u sledeću godinu ući sa 80-ak preduzeća i taj će broj preduzeća da pada na 50, na 40, tako da možemo da kažemo da idemo ka okončanju suštinskog postupka privatizacije u Republici Srbiji", rekao je Ugrčić. 

U Ministarstvu privrede su optimisti da će se rešiti i statusi preostalih manjih preduzeća. 

"To što u ovom trenutku ne postoji interesovanje potencijalnih investitora za neko od preduzeća, ne znači da neće postojati za godinu ili dve. Ono što je jako važno jeste da ta preduzeća ne koštaju poreske obveznike Srbije i nisu na teretu budžeta. Čekamo prave investitore, ne želimo na silu da guramo ta preduzeća u stečaj, zašto bismo ako rade i izmiruju svoje obaveze", rekao je Ugrčić. 

RTS navodi i da je Vlada Srbije zadovoljna okončanim postupcima, posebno time što su giganti "Železara", RTB, PKB i "Galenika" našli vlasnike svetskog ranga.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara