FOTO: Krusik.rs

Najavljeni protesti zbog hapšenja uzbunjivača iz Krušika

FOTO: Krusik.rs

Više opozicionih grupa i aktivističkih pokreta najavilo je redovne proteste zbog pritvaranja radnika Krušika A.O., za kog se sumnja da je razotkrio umešanost oca ministra unutrašnjih poslova Branka Stefanovića u trgovinu oružjem.

Prvi protest ispred Centralnog zatvora u Beogradu održan je sinoć, a njemu su prisustvovali aktivisti Inicijative žena u Srbiji, Pokreta slobodnih građana, Saveza za Srbiju, udruženja „1 od 5 miliona", inicijative Ne davimo Beograd i združene akcije „Krov nad glavom", piše današnji Danas. 

Inicijativa žena, PSG i „1 od 5 miliona" pozvali su na redovne proteste ispred zatvora svakog dana u 18 sati, piše ovaj list.

Branilac uzbunjivača Ljubisav Radosavljević kazao je za N1 da su razlozi za pritvor koje sud navodi - uticaj na svedoke i da ne ponovi delo - besmisleni, pošto je njegov klijent sve već priznao.

"On više nema bilo šta da uništi ili sakrije, jer svi dokazi su oduzeti i sve je to u nadležnosti tužilaštva i praktično se nalazi kod njih", kaže Radosavljević.

A.O. je u pritvoru još od 18. septembra, ali je javnost za to saznala tek kada je nezvanične informacije o tome objavio nedeljnik NIN.

Kako piše BIRN, osumnjičenog uzbunjivača uhapsili su naoružani specijalci koji su u džipovima ušli u krug fabrike namenske industrije Krušik u Valjevu, u sredu 18. septembra između dva i pola tri popodne.

Sagovornici BIRN-a ukazali su na paradoks da se onaj za koga se sumnja da je ukazao na moguće zloupotrebe nalazi u strogom pritvoru, dok se protiv onih koji su oštetili državnu firmu ne vodi nikakva istraga.

BIRN je još u novembru 2018. objavio dokument na osnovu kog se vidi da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Portal Arms Watch objavio je u septembru da je GIM povlašćen u odnosu na državni SDPR prilikom nabavke oružja, a nakon toga rukovodioci tog sajta prijavili su da se nalaze pod žestokim hakerskim napadom iz Srbije.

Rukovodstvo Krušika demantovalo je da je GIM povlašćen, međutim BIRN je objavio podatke iz tri dodatna ugovora koji pokazuju da je preduzeće povezano sa ocem ministra policije nabavljalo mine po nižim cenama od konkurencije.

PROČITAJTE JOŠ:

ArmsWatch: Naoružanje iz Srbije u rukama ISIS

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara