Najveće interesovanje za specijalna IT odeljenja, najmanje za fiziku i balet

Foto: Pixabay

Za novu generaciju učenika prvog razreda  u 149 škola predviđeno je 4,680 mesta u odeljenjima u kojima se obrazovanje stiče po specijalizovanim programima, prenosi Politika.

To su uglavnom gimnazijski smerovi za obdarene u polju matematike, računarstva i informatike, fizike, biologije, hemije, ali istoj grupi pripadaju i muzičke i baletske škole.

Prijemni ispiti za učenike koji budu želeli da nastave obrazovanje u nekim od ovih odeljenja, zakazani su od 7. do 14. juna, a konačni rezultati ispita biće objavljeni 17. juna.

Najveće interesovanje učenici imaju za računarstvo i informatiku, prijavljeno je 1,800 učenika, a mesta ima za 1,100 i za matematiku gde je prijavljeno 453 učenika, a primaju svega 240.

Takođe su veliko interesovanje pokazali za muzička odeljenja, gde se prijavilo 1,143 učenika, a mesta ima za njih 986, kao i za dvojezična odeljenja gde se prijavilo gotovo duplo više učenika nego što ima slobodnih mesta. 

Najmanje interesovanja učenici su pokazali za fiziku i balet.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Ana

    Nije vam tačan račun,tj iz teksta se stiče pogrešan utisak o interesovanju, naravno da je za balet najmanje interesovanje ako se gleda samo broj prijavljenih, umetničke škole i primaju malo učenika inače interesovanje za baletske škole je veliko, za 46 mesta konkurisalo je ukupno 73 kandidata. Od vas se očekuje više od pukog prenošenja broja prijavljenih bez upoređenja sa brojem koji se prima....

  • tačka, zapeta

    dajte, ekonomski portal, a ne zna šta se odvaja tačkom, a šta zapetom, pa nije oso engleski, nego srpski