NALED predlažio premijerki kako da pomogne radnicima i kompanijama

Nova ekonomija

Smanjenje i odlaganje naplate poreza i doprinosa i jednokratna pomoć za ugrožene radnike i kompanije, jedna je od mera koju organizacija NALED predlaže državi za stabilizaciju privrede tokom i posle pandemije koronavirusa. U paketu koji sadrži 10 mera je i obezbeđivanje jeftinijih kredita kojim bi se obezbedila likvidnost i refinansirale obaveze kompanija kao i isplata pomoći koji ostanu bez posla. 

Državi se sugeriše i da uvede tromesečnu pauzu u otplati kredita i obaveza prema državi za ugrožene kategorije, kao i oslobođenje od poreza i doprinosa u prvoj godini rada za preduzetnike paušalce kako bi ih podstakli na samozapošljavanje.

Kao pomoć roditeljima koji rade, predlažu i uvođenje produženog porodiljskog odsustva i vaučere za angažovanje pomoći u kući oko čuvanja dece. Na spisku predloga državi je i stimulisanje bezgotovinskog plaćanja, dodatno pojednostavljivanje prilikom elektronskog angažovanja sezonaca kao i uvođenje javnih radova čime bi se podstaklo zapošljavanje ranjivih grupa. 

NALED predlaže i uspostavljanje posebnog fonda za podršku lokalnim samoupravama i regionima koji su najviše pogođeni epidemijom koronavirusa. Ove preporuke NALED-a dostavljene su na adresu Predsedništva, Vlade Srbije, Narodne banke i Privredne komore. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Vladan

    A sta ima NALED sa tim? Nemamo vladu? Svi su se cerekali 26 februara a sada haos. Vojska, policija, ludilo..