FOTO: N1

NALED predložio ukidanje takse za elektronsko poresko uverenje

FOTO: N1
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je da Ministarstvo finansija ukine taksu za ponošenje zahteva i dobijanje elektronskog poreskog uverenja.

"Poreska uprava napravila je veliki korak ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i eliminisanju suvišne birokratije i prvog dana marta omogućila pribavljanje uverenja o plaćenom porezu elektronskim putem što će građanima i privrednicima uštedeti najmanje dva miliona evra godišnje. Međutim, problem je što je zadržana praksa naplate dve takse u ukupnom iznosu od 620 dinara, kao i u vreme kada je procedura obavljana na šalteru", naveo je NALED.

Stav NALED-a je da bi takav namet trebalo da održava realni trošak pružanja usluge, što znači da takse za elektronske usluge ne bi trebalo naplaćivati imajući u vidu da najveći deo posla obavlja softver, a ne službenici.

Ta organizacija predlaže i da gradjani i privreda budu oslobođeni obezbeđivanja dokaza o plaćenom porezu u postupcima pred državnim organima, odnosno da podatke iz ovih dokumenata institucije pribavljaju elektronskom komunikacijom sa Poreskom upravom, na šta ih zakon i sada obavezuje.

Poreska uprava Srbije godišnje izda 750.000 uverenja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara