Protest zbog napada na novinare FOTO: BIRN TW

Napadi kao da su novinari sedeli sa Veselinovićem, a ne Vučićev brat

Protest zbog napada na novinare FOTO: BIRN TW

Mi smo danas ovde zato što nema vajde od Vlade Srbije. Nema dileme da ovo što je emitovano o meni i kolegama dolazi od strane vlasti, poručio je danas na protestu novinara i građana ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal novinar Vremena i BIRN-a Slobodan Georgiev.

Na protest organizovanom u znak podrške novinarima koji su prethodnih dana bili mete napada, novinari su apelovali na tužilaštvo da hitno reaguje i počne da radi svoj posao.

"Ovo nije pritisak ovo je podrška tužiocima, podrška da rade svoj posao. Vi ste grana vlasti, vi niste sluge vlasti, ako vas neko pritiska izađite sa nama”, kazao je Georgiev.

Prema njegovim rečima, novinari i javni tužioci rade isti posao, brane javni interes.

Novinarka Vremena Jovana Gligorijević poručila je da će tužilaštvo biti odgovorno ako se novinarima nešto dogodi.

"Ako bilo kome od nas koji smo se danas ovde okupili bude falila dlaka da glave - vi cete biti krivi”, kazala je Gligorijević. Ona je pročitala sve poruke pretnji i uvreda koje je ranije dobijala, a na koje nadležni nisu reagovali.

Podsećamo, napad na novinare BIRN, KRIK i CINS počeo je dan nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova koji je osuđen za nelegalno iskopavanje šljunka za Koridor 10 kod Pirota.

Usledila je kampanja na društvenim mrežama kojom se otvoreno preti uredniku Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK koji je prethodni dan takođe objavio sličnu fotografiju koja dokazuje da se predsednikov brat poznaje sa Veselinovićem.

U snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva, a koji je dostupan na društvenoj mreži Tviter, Georgiev je označen kao „strani plaćenik", „izdajnik" i saradnik albanskih i kosovskih političara.

Veselinović, koji je danas najpoznatiji kao kum Milana Radoičića, u prištinskom tužilaštvu osumnjičenog za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, široj javnosti se „predstavio" kao kreator barikada na severu Kosova 2011, navodi BIRN u istraživanju.

PROČITAJTE JOŠ: ĐOKOVIĆI PRODALI ZEMLJIŠTE VESELINOVIĆU

Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim „unosnim poslovima BIRN-a" za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a, navodi se u saopštenju BIRN.
Tonska pozadina snimka su sirene za uzbunu korišćene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže niz uvreda i pretnji, od kojih su neki u međuvremenu uklonjeni.

Kako ukazuje BIRN, umesto da se javnost bavi rezultatima istraživačkih tekstova, vladavinom prava, borbom protiv korupcije i radom institucija, pažnja se usmerava na urednike i novinare koji postaju mete napada. A jasno je da nisu novinari gledali fudbal sa kriminalcem, već predsednikov brat.

BIRN ocenjuje da se širenjem laži i dezinformacija stvara se pritisak i crta meta na sve novinare koji žele da rade nezavisno i profesionalno, ali i da kritički izveštavaju o aktivnostima vlasti.

Ova redakcija podseća domaću i svetsku javnost, kao i sve kolege novinare, da je pre 20 godina, u vreme kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u Vladi Srbije, ubijen Slavko Ćuruvija, a da je tom događaju prethodila medijska hajka i atmosfera straha, koju vidimo i danas.

Posebno zabrinjava što je ista matrica u kojoj je urađen sporni video korišćena uoči ubistva Olivera Ivanovića, a da se u sličnom tonu trenutno vodi i javna kampanja protiv Rade Trajković.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara