Naređeno testiranje svih medicinskih radnika u Ćupriji

Nova ekonomija

Krizni štab Ćuprije naložio je Zavodu za javno zdravlje da izvrši testiranje svih zaposlenih u Opštoj bolnici Ćuprija, Domu zdravlja i ZZJZ „Pomoravlje“, objavila je Tv Pomoravlje.

Prioritet je testiranje zaposlenih na odeljenjima gde je potvrđeno da ima medicinskog osoblja koje je pozitivno na COVID-19. Kako se navodi ova mera je posledica sve jasnije indicije da je većina od devetoro medicinskih radnika,koji su zaraženi korona virusom,kontaminirana van radnog mesta.

Podsećamo, poslednjih dana više lekara iz Ćuprije je javno reklo da su zaraženi na radnom mestu. Jedan lekar je preminuo. Prethodno je direktorka Instituta za javno zdravlje Batut kazala da se medicinski radnici u Srbiji testiraju kao i svi drugi građani i nisu posebno testirani. 

Doktor Predrag Drenovaković iz ćuprijske bolnice je za N1 rekao da ništa od toga ne bi bilo da su se poštovale procedure, a da osoblju nije naređeno da dolazi na posao dok se ne dokaže da su pozitivni.

Drenovaković, koji se nalazi u izolaciji, rekao je za N1 da je situacija u Opštoj bolnici u Ćupriji haotična, a da je veliki broj lekara i medicinskih sestara zaražen.

"Od osam lekara anseteziologa, pet je pozitivno, četiri urologa. Ta dva odeljenja su maltene zatvorena. Jedini onkolog je pozitivan. Raširilo se po celoj bolnici", kazao je Drenovaković i dodao da se o pacijentima brinu oni što su ostali.

On kaže da je direktor bolnice Slobodan Gajić testiran u ponedeljak, u utorak je dobio rezultate i hospitalizovan je u bolnici "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu, da su njegova dva pomoćnika u izolaciji, a da dežurne kolege nemaju kome da se obrate i da je bolnica obezglavljena.

Podseća da su Vlada Srbije i epidemiolog Predrag Kon dali jasne instrukcije da se u izolaciju i na testiranje ide posle prvog kontakta sa zaraženim, ali da to u Opštoj bolnici u Ćupriji nije bio slučaj. Kaže da su direktor Slobodan Gajić i njegov pomoćnik Ivan Milojević naložili da se ne poštuju procedure, već da se na posao dolazi dok se ne dokaže da je neko pozitivan.

"Samo da su se pratile instrukcije Vlade Srbije i profesora Kona ništa od ovoga ne bi bilo. Uvek rizik postoji, ali ne bi bilo u ovoliko masovnom obliku", ističe naš sagovornik.

On dodaje da su lekari u Ćupriji reagovali pošto je predsednik te opštine izjavio da su se lekari zarazili jer su išli na skijanje u Italiju. Kako Drenovaković kaže, preminuli lekar je maltene do smrti radio, u ponedeljak je operisao pacijenta, u sredu je dobio temperaturu, u petak je hospitalizovan i više se nije vratio.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara