Milan Nedić i Adolf Hitler FOTO: Printskrin

Naslednicima Milana Nedića neće biti vraćena njegova imovina

Milan Nedić i Adolf Hitler FOTO: Printskrin
Milan Nedić, srpski premijer za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu ne može da bude rehabilitovan, odlučio je Apelacioni sud u Beogradu. 

Ovim je potvrđena prošlogodišnja presuda Višeg suda u Beogradu koji je odbio, kao neosnovan, zahtev za rehabilitaciju Nedića. 

Podsetimo, on je bio na čelu takozvane Vlade nacionalnog spasa od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine, u vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

PROČITAJTE JOŠ:

Predlagači rehabilitacije tražili su da se utvrdi da je Nedić uhapšen bez sudske odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga, da se poništi rešenje o zapleni njegove imovine, kao i odluke komisija koje su ga proglasile odgovornim za ratne zločine. 

"Lice čija se rehabilitacija traži, je od strane okupatora postavljena za predsednika Vlade koja je za vreme manadata pomagala okupatoru, ne samo u eksploataciji dobara države i radne snage, već u progonu svih onih građana Srbije koji se nisu svrstavali na stranu okupatora ili nisu delili njegova politička ili ideološka ubeđenja ili se nisu pridržavali okupacionih propisa, a o čemu svedoči niz dokumenata", navodi Apelacioni sud.

Time se imovina koju je posedovao, a koja mu je oduzeta, zajedno s njegovim građanskim i imovinskim pravima, oduzeta.

Milan Nedić, kako tvrdi istorija, izvršio je samoubistvo pre izricanja presude za saradnju s okupatorom, tako da nije osuđen formalno pred sudom.

Zbog toga što nije zvanično osuđen, njegovi potomci do ovoga nisu podnosili zahtev za rehabilitaciju i jedini zahtev koji su imali bio je da saznaju gde je sahranjen i da im se predaju negovi ostaci kako bi ga sahranili u porodičnoj grobnici. 

Kada je utvrđeno da je 1941. godine napisao svoj testament, njegova porodica je saznala za naledstvo.

Inače, dvojica njegove rođene braće Boško i Milutin, pre više godina su sudski rehabilitovani. Ali da bi naslednici dobili imovinu, koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata, i on je morao da bude rehabilitovan.

Kako je pisala Politika, Braća Nedić - Milan, Boško i Milutin, posedovali su zajednički celu zgradu i plac u Nemanjinoj ulici, gde se sada nalazi novi objekat Narodne banke Srbije. U njihovom posedu je bilo oko 40 ari Zemunskog parka i tri kuće koje se nalaze u Zemunskom parku i dan-danas. Preko puta Zemunskog parka je Vrtlarska ulica, koja je, kako tvrde naslednici, cela bila u posedu braće Nedić, kao njihovi placevi. Imali su i 15 hektara zemlje u Grockoj, gde je Milan Nedić i rođen.

Imovina Milana Nedića popisana je u testamentu koji je  napisao uoči odlaska na front, gde je bio zapovednik Vardarske divizije u Aprilskom ratu. 

"Ja polazim u rat sutra 3. aprila 1941. godine. Gospod Bog neka blagoslovi našu vojsku, naš narod i majku Srbiju. Ne znam kakve ću junačke sreće biti i da li ću se iz rata živ vratiti, zato sa svojom imovinom činim ovakvu raspodelu...", zapisao Nedić 2. aprila 1941, samo četiri dana pre početka invazije Hitlerove Nemačke na Jugoslaviju. Dokument je sastavljen 2. aprila 1941, i overen je u tadašnjoj Upravi grada Beograda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.