FOTO: Agrokor.hr

Naslednik Agrokora pod lupom nadležnih u Srbiji

FOTO: Agrokor.hr

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula je postupak protiv Fortenova Grupe, naslednice propalog koncerna Agrokor, radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena.

Postupak je pokrenut po službenoj dužnosti zbog „osnovane pretpostavke" da je ova grupa stekla kontrolu nad više privrednih društava koja su poslovala u okviru Agrokora.

Kako se navodi u saopštenju Komisije, radi se o društvima Frikom, Dijamant, Mivela MG, PIK Vrbovec, Kikindski mlin i drugim privrednim društvima sa sedištem u Srbiji.

„Komisija će ispitati da li je u konkretnom slučaju postupljeno suprotno odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, ko ostvaruje kontrolu nad društvom Fortenova Grupa, kao i dozvoljenost ove koncentracije", saopštila je Komisija.

Komisija će utvrditi činjenice, dokaze i ostale elemente na kojima će zasnovati svoju odluku u pogledu eventualnog određivanja mere zaštite konkurencije, odnosno mere dekoncentracije, dodaje se u saopštenju.

Zaključkom kojim je pokrenut postupak pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju „pravlnog činjeničnog stanja" u ovom postupku da ih neodložno dostave Komisiji.

Agrokor je u aprilu prestao da postoji pod tim imenom zbog ogromnih dugovanja, a njegovo poslovanje preuzela novoosnovana Fortenova Grupa.

Od ukupno 159 kompanija koncerna Agrokor oko 45 je bilo nesolventno. Protiv vlasnika Agrokora Ivice Todorića podignuta je optužnica u septembru zato što je navodno oštetio taj koncern za 1,25 miliona evra.

Todorić je javno odbacio navode iz optužnice i optužio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je iznosio neistine o njemu i Agrokoru.

PROČITAJTE JOŠ:

Merkator prodaje Roda megamarket u Beogradu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara