Nastavlja se borba za očuvanje šume na Košutnjaku

Foto: Pixabay

Iz udruženja građana Bitka za Košutnjak upozoravaju da je šuma u tom delu Beograda i dalje u opasnosti, iako je početkom septembra saopšteno da seče drveća neće biti, prenosi Balkan Green Energy News.

Dejan Jovanović iz udruženja građana Bitka za Košutnjak tvrdi da ne postoji dokaz da je izgradnja stambenih objekata na tom području obustavljena.

Udruženje građana je kako se dodaje tražilo zapisnik sa sastanka na kome je navodno odlučeno da neće biti seče šume u jednom delu Košutnjaka, ali kako Jovanović objašnjava, zahtev nije uvažen, pa su zaključili da projekat nije trajno obustavljen.

Udruženje tvrdi i da ima saznanje da se već duže vreme sprema plan koji će biti manja verzija originalnog, pa može kako upozoravaju da dođe do obmanjivanja javnosti, nuđenjem raznih ustupaka. To bi kako se dodaje a za početak bila manja kvadratura za objekte.

"Da bi taj plan uspeo potrebni su pojedinci i grupe građana koji će se sami ponuditi da pomognu investitoru. Na kraju će doći mediji koji će proglasiti da je Košutnjak sačuvan tako što će biti posečeno “samo malo ili nekoliko” stabala, ali da će se ipak graditi novo naselje", objasnio je Dejan Jovanović.

Vest da će se seći drveće na Košutnjaku uznemirila je veliki broj građana, ali ih je i ujedinila oko ideje da odbrane "pluća Beograda". 

Zahvaljujući velikom broju ljudi koji se tokom visokih temperatura i epidemije koronavirusa letos nisu libili da izađu na proteste, grupa građana poznata i kao Bitka za Košutnjak je uspela privremeno da zaustavi projekat veličine od oko 1,5 milijardi evra.

ARHITEKTE: ŠUMA NA KOŠUTNJAKU BI MOGLA DA POSTANE TRAVA NA KROVU PODZEMNE GARAŽE

ZAJEDNIČKA OBNOVA KOŠUTNJAKA

Mnogo stabala je posečeno kako se dodaje i iznad Topčiderskog parka i to utiče na kvalitet vazduha ali i na temperaturu, pa Udruženje Bitka za Košutnjak planira da pokrene inicijativu sadnje novih stabala. 

"Predložićemo da građani odlučuju gde će to da se radi, ali postepeno. Košutnjak je sađen pre skoro 90 godina, pa postepeno treba i seći stabla tamo gde se mora", navodi Jovanović.

Realizacijom sličnih ideja bavi se i udruženje Šuma peva. Njihovo iskustvo koje svakodnevno dele putem društvenih mreža, pokazuje da nije jednostavno posaditi drvo u gradu, jer je to dozvoljeno samo na površinama koje nisu u nadležnosti Gradskog zelenila, odnosno da je ona dozvoljena samo na privatnim površinama ili oko zgrada.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara