Nastavnici: U planu "antikorona nastave" ima mnogo nejasnoća

Foto: Pixabay

Nije u redu da Krizni štab donosi odluke o nastavi u novoj školskoj godini bez konsultacije sa nastavnicima, ocenjuju za Novu ekonomiju prestavnici sindikata prosvetnih radnika.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, kaže za naš portal da su školska odeljenja velika, što stvara probleme u organizaciji.

"Mi smo na svemu štedeli, na deci, nastavnicima, materijalnim troškovima, uvođenju vode u škole, toalet papiru, sapunima i sada kada podelite to jedno veliko odeljenje, dobijete dva odeljenja".

Predsednica USPRS ocenjuje da ministar prosvete Mladen Šarčević definitivno misli da će nastavnici držati duple časove. 

"Pominje neku dvadesetčetvoročasovnu radnu nedelju, to prilično zbunjuje. Naš stav je da je sve to vrlo teško izvodljivo, ne samo zbog podele, decu kasnije treba negde da smestite. U pola 11 roditelj treba da dođe po svoje dete, jer nema produženog boravka. Naši boravci su ogromni, imaju po 40, 50 učenika. Ako budu radili, ko će biti u njima, da li samo jedno odeljenje?", smatra Janković.

PREVAZILAŽENJE NORME ČASOVA 

"Mi smo računali da ćemo preko one svoje norme raditi još 50 odsto časova, tako da ja mislim da je korektno da ako se više radi da se više i plati. Da li će da se radi dve, tri nedelje, pa će nastavnici da fizički padnu zbog iscrpljenosti, to takođe ne znamo", kaže Janković i smatra da je iste predloge ministar mogao da saopšti pre dva meseca.

Da vrlo lako mogu da se preopterete nastavnici, za Novu ekonomju ocenjuje i  Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija. 

"Postoji opravdana bojazan da će se sve svesti na nastavu sa jednom grupom pre podne, sa drugom posle podne, zatim sledi onlajn nastava i dan bi se završio pregledom domaćih zadataka. Ja se nadam da su u mnistarstvu uzeli u obzir da veliki broj nastavnika radi u dve ili više škola, neretko su to gimnazija i osnovna škola", podseća Markov.  

Dodaje da se funkcionalan raspored teško može napraviti bez ozbiljnije kordinacije sa direktorima škola.

NABAVKA ZAŠTITNIH MASKI

Predsednica Unije SPRS pretpostavlja da će se zaštitne maske koje su neophodne za nastavu tretirati kao materijalni troškovi. 

"Ja ću ponoviti da je sapun u školi bio civilizacijski događaj. O ubrusima za brisanje ruku da ne govorimo. Zaposlenih u obrazovanju ima 108 hiljada, svakoga dana to je najmanje toliko maski. Najlakše je prebaciti odgovornost, da su svi su krivi osim ministra", kaže Jasna Janković.

Ministar je pomenuo da će maske finansirati lokalne samouprave, međutim to se razlikuje od jedne do druge opštine, kaže Aleksandar Markov. 

"Negde su ona redovna, negde nedostaju. Nemali broj škola se snalazi i uzima đački dinar. Plašim se da će i za maske biti ista situacija. Možda je ministarstvo trebalo da se potrudi da se centralizuje nabavka maski", kaže predstavnik Foruma beogradskih gimnazija.

On je podsetio da zakon propisuje da poslodavac mora da obezbedi nesmetan rad. Kaže i da su mu nejasni neki stavovi Kriznog štaba.

"Neki članovi Kriznog štaba rekli su da učenici ne moraju da nose maske dok sede, postavlja se pitanje zašto su obavezne kada se ulazi u opštinu ili banku, a u školama nisu. Svakako je zbunjujuće", ocenjuje Markov.

Samo osnovnu školu prošle godine, prema podacima Vlade Srbije pohađalo je gotovo 518 hiljada učenika. Od toga 257 hiljada bilo je u nižim razredima osnovne škole.

Njima i nastavnicima, prema novim pravilima trebaće oko 365 hiljada zaštitnih maski svakog radnog dana.

Čedomir Savković           

UPUTSTVO ZA POČETAK ŠKOLE: MASKA OBAVEZNA, RODITELJI DA MERE TEMPERATURU DECI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Dragana

    Neko sedi i smislja nesto sto je nemoguce da se ostvari i od strane zaposlenih u prosveti i od strane roditelja. Znaci ja kao roditelj ne mogu bas da izlazim sa posla svaki cas da uzmem dete i da ga vodam tamo vamo. Ljudi koji smisljaju ovakva pravila nemaju nikakvog dodira sa realnim zivotom, mozda zato sto i ne zive realan zivot ili nemaju nikakvog ni zivotnog ni radnog iskustva. Izgleda mi kao da tu sede neka deca koja idu u razred osnovne skole i donose zakone i pravila