FOTO: N1

Naučnici razvili metod objektivnog prebrojavanja protestanata

FOTO: N1
Protesti u Evropi, zbog različitih socijalnih zahteva su sve masovniji u poslednje vreme, pa tako i u Srbiji.

Ono čime se često manipuliše u medijima su informacije o broju ljudi koji prisustvuje protestima.

Zbog konstrantne razlike u izveštajima organizatora protesta i policije o broju demonstranata, austrijski naučnici razvili metod objektivnog prebrojavanja.

Na prošlim protestima protiv bala desničara u Beču organizatori su govorili o 4.500 učesnika, a policija je navela da ih je bilo svega 1.600. "Podaci se razlikuju u zavisnosti kakvu poruku koja strana želi da uputi. To predstavlja izazov za objektivno izveštavanje", ističe naučnik sa "DWH" Mihael Landsidel.

Kako bi se omogućilo objektivno prebrojavanje učesnika "DWH" je razvio, u saradnji sa Tehničkim univerzitetom i javnim servisom ORF, metod za utvrđivanje broja učesnika. Ta metoda predviđa snimanje demonstracija odozgo, ali i iz više perspektiva, i prebrojavanje putem jednog algoritma. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ova metoda prvi put je primenjena kod demonstracija protiv bala desničara. Naučnici su izračunali, ovom novom metodom, da je bilo 1.700 do 1.800 učesnika na tom protestu, i ukazuju da njihov sistem može sadržati grešku plus-minus dva do pet odsto. 

"Trenutno je ovo najtačnija mogućnost prebrojavanja učesnika protesta. Jedino tačnija metoda je preko prodaje karata, ali to kod protesta nije moguće", konstatovao je Landsidel. 

Austrijska policija zadovoljna je što je minimalno pogrešila kod procene učesnika protesta. Portparol policije Haradl Seres objašnjava da kod kretanja učesnika protesta čuvari reda izaberu uvek jedno mesto na kojem prebrojavaju učesnike. 

Kod prošlog protesta izabrali su jedno usko grlo, gde je povorka skretala iz jedne u drugu ulicu, a gde su, kako je ukazao, dva policajca brojali koliko učesnika se nalazi u jednom redu. 

"Prebrojavamo 10 redova i onda izračunamo neki prosek", kazao je on.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara