Navodnjavanje u 2021. godini uvećano za 34 odsto

Alupus/Wikimedia

Za navodnjavanje u Srbiji je u 2021. godini ukupno zahvaćeno 92,5 miliona kubnih metara vode, što je za 33,9 odsto više nego u prethodnoj godini, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). 

Navodnjavano je 52.236 hektara poljoprivrednih površina, što je za 0,4 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Najviše vode crpelo se iz vodotokova, 84,3 odsto, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže.

Od ukupne navodnjavane površine, orošavanjem se navodnjavalo 91,8 odsto površine, kapanjem osam odsto površine, a površinski se navodnjavalo svega 0,2 odsto površine.

Oranice i bašte (sa 94 odsto) imaju najveći udeo u ukupno navodnjavanim površinama, a potom slede voćnjaci (sa pet  odsto) i ostale poljoprivredne površine (sa udelom od jedan odsto).

Istraživanjem o navodnjavanju obuhvaćeni su poslovni subjekti i zemljoradničke zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uslugama u poljoprivredi i/ili upravljaju sistemima za navodnjavanje, navodi RZS. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.