NBS: Bruto devizne rezerve u martu veće za 852,8 miliona evra

Foto: Nova ekonomija

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta iznosile su 14,275 milijardi evra, što je za 852,8 miliona evra više nego u februaru. Rastu deviznih rezervi najviše je doprinelo emitovanje dvanaestogodišnje evroobveznice Srbije.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 11,87 milijardi evra i za 879,2 miliona evra povećane su u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u martu rezultat je prvenstveno priliva po osnovu emitovanja dvanaestogodišnje evroobveznice u evrima (970,9 miliona evra), obveznice do sada najduže ročnosti, na međunarodnom finansijskom tržištu krajem februara, u nominalnom iznosu od 1,0 milijardi evra po kuponskoj stopi od 1,65 odsto i stopi prinosa 1,92 odsto.

Pored pomenute prodaje evroobveznice, neto prilivi u devizne rezerve tokom marta ostvareni su i po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 88,1 milion evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (162,6 miliona evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto efekat po osnovu svop transakcija – 113,0 miliona evra) i odlive po drugim osnovima (ukupno neto 88,0 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u martu dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 157,4 miliona evra.

U martu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Centralna banka je na međubankarskom deviznom tržištu u martu kupila i prodala isti iznos deviza (po 45,0 miliona evra). Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara