Foto: Pixabay

NBS: Dinarska štednja dostigla 75 milijardi

Foto: Pixabay
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je dinaraska štednja u oktobru dostigla skoro 75 milijardi dinara, da je do desetog meseca 2019. godine premašila celokupan rast zabeležen prethodne godine, odnosno da je na godišnjem nivou uvećana za 30%.

Povodom Svetskog dana štednje, NBS je saoštila i da je devizna štednja u oktobrutekuće godine takođe premašila celokupnu prošlogodišnju štednju i da sada iznosi 10.6 milijardi evra. To znači da je devizna štednja 94% svih sredstava koje su građani Srbije stavili u banke.

NBS ocenjuje da je štednja u domaćoj valuti i kratkoročno i dugoročno isplativija od štednje u devizama, zato što se kamata na dinarsku štednju ne oporuzuje i relativno viših kamatnih stopa nego na štednju u evrima.

„Analiza pokazuje da bi štediša koji je u poslednjoj godini dana štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio oko 2.700 dinara (ili oko 23 evra) više nego štediša koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio oko 845 evra, odnosno protivvrednost navedenog iznosa", navodi se u saopštenju NBS.

Prema poslednjim podacima, kamatna stopa na deviznu štednju u septembru 2018. godineu proseku je iznosila 0,79% na godišnjem nivou, i to: 0,54% za štednju ročnosti do jedne godine, 1,09% za ročnost od jedne do dve godine i 0,92% na štednju ročnosti preko dve godine. Kamatne stope na štednju u dinarima u istom periodu su u proseku iznosile 2.57%.

Nedelja štednja traje od danas, 31. oktobra do 6. novembra.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara