FOTO:NE

NBS: Izvoz kompjuterskih usluga veći za 40 odsto

FOTO:NE

Izvoz kompjuterskih usluga u prvih pet meseci ove godine, veći je za 40 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Narodne banke Srbije. Posle deset godina, zabeležen je skok u osnivanju preduzeća koja se bave trgovinom usluga iz oblasti programiranja.

Ako negde u svetu, na androidu gledate video-klip, znajte, softverska podrška za to urađena je u Srbiji. Smislili smo i plaćanje preko Vajbera, a srpska pamet zaslužna je i što Kolorado ima jedinstveno elektronsko glasanje. Ogromno tržište i zaradu donosi srpska igrica Top eleven koju u svakom trenutku u svetu igra 150 miliona ljudi. IT izvoz rapidno raste.

"Izvoze se kompjuterski programi i mobilne aplikacije, recimo da se u Srbiji razvijaju timovi u kojima su programeri, dizajneri, marketing stručnjaci i drugi koji kreiraju kompjuterske programe koje ljudi širom sveta koriste", kaže Zoja Kukuć iz Inicijative Digitalna Srbija.

Direktor Kancelarije za inovacione tehnologije i elektronsku prijavu Mihailo Jovanović kaže da već sad možemo da procenimo, za ovu godinu da ćemo imati izvoz koji će prevazići milijardu i 200 miliona što je stopa rasta od skoro 30 odsto.

Skok IT tržišta i to što zaključno sa julom ove godine imamo 263 nove firme i skoro 2.000 preduzetnika u ovoj oblasti signal je Privrednoj komori Srbije.

"Ove godine najviše ih je u oblasti programiranja. I jedna i druga činjenica govore da se zaista nešto pomera kada je u pitanju ono što Srbija ima, da kažem ljudske resurse, ljudski kapital za nove industrije, za novu tehnologiju, za kompjuterske usluge", kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Programeri iz Srbije sve su cenjeniji.

"Ovde bih istakao blok čejn tehologiju koja se sve više primenjuje u svetu. Podaci pokazuju da smo po broju i po kvalitetu programera u ovom segmentu rame uz rame sa drugim zemljama", kaže direktor Kancelarije za inovacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

U Srbiji je isto nastao program koji pomaže advokatima da bolje evidentiraju svoje slučajeve, da bolje rade timski, dodaje Zoja Kukić.

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije povezuje mala i srednja preduzeća sa IT stručnjacima, jer prognozira da će u digitalizaciju morati da zakorače svi od pekara do industrijskih giganata. Potrebno je i da u našu korist planiramo taj sektor.

"Komora pokušava da ne budemo samo mesto na kome ćemo za nekog proizvoditi kodove, ili programirati za nekog rešenje koje se nalazi u Irskoj ili u Americi ili u Moskvi ili bilo gde. Već kako da napravimo naša rešenja, naše proizvode kompletirane koji onda imaju mnogo veću vrednost", ističe Čadež.

Za pet godina u Srbiji se utrostručio broj IT kompanija. Imamo svega 45 hiljada IT stručnjaka. Država veruje da će uvođenjem informatike u osnovnu školu, obukama i većim brojem studenata uhvatiti korak sa potrebama i svetom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara