NBS: Novca ima dovoljno u sistemu; haosa nema, niti će ga biti

MaxPixel

Narodna banka Srbije (NBS) poručila je da finansijska stabilnost ni na koji način nije ugrožena i da novca i u dinarima, i u devizama, i na računima, i u gotovini ima dovoljno u sistemu.

"Narodna banka Srbije obaveštava građane: Haosa nema, niti će ga biti, i apeluje: Ne nasedajte na provokacije i senzacionalističke naslove", objavljeno je na sajtu NBS.

NBS ukazuje na to da "stabilnost ni na koji način nije, niti će biti ugrožena".

Banke sa ruskim kapitalom sigurne i pod nadzorom, kaže NBS

"Novca i u dinarima, i u devizama, i na računima, i u gotovini ima dovoljno u sistemu, ali nemojmo otežavati protok novca koji cirkuliše do najudaljenije menjačnice ili pošte u Srbiji. Ako je nekome potrebno da dođe do efektive za redovan život, za poslovanje, to je opravdano, s tim da Narodna banka Srbije apeluje - nema potrebe za čuvanjem novca kod kuće umesto u bankama. Prvo, novac je najsigurniji u bankama (ne i u kućama). Drugo, u bankama je osiguran, dok u kućama nije. Treće, nemojmo sami sebi neracionalnim ponašanjem činiti štetu", navodi se u saopštenju. 

NBS je ocenila da se u ambijentu u kojem nema nikakvih drugih pritisaka, kada i domaća preduzeća i nerezidenti uobičajeno obavljaju transakcije na domaćem deviznom tržištu, "stvara panika", te da građani kupuju devize i efektivu, što podstiču "senzacionalistički naslovi".

NBS i dalje očekuje pad inflacije od drugog tromesečja


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.