NBS ove godine očekuje stabilnu inflaciju, BDP manji za 1,5 odsto

Foto: Pixabay

Inflacija je u aprilu iznosila 0,6 odsto na međugodišnjem nivou, a aktuelna projekcija inflacije je na nižem nivou odnosu na februarsku projekciju. Najveće ekonomske posledice pandemije očekuju se u drugom kvartalu, a bruto domaći proizvod (BDP) bi u tekućoj godini biti realno niži za oko 1,5 odsto, navela je Narodna banka Srbije (NBS) u Izveštaju o inflaciji za maj 2020. godine. 

NBS navodi da se u prethodnom izdanjm izveštaja, predstavljenog u februaru, teško mogla da se nasluti razmera škoa koji će pandemija COVID-19 imati na globalnu privredu, a da je niskoj inflaciji doprinela puna snabdevenost tržišta robom, čak i u uslovima nagle i snažne promene u strukturi tražnje izazvane zdravstvenom krizom. 

"Niske inflatorne pritiske potvrđuju i bazna inflacija od 1,4% i usidrena inflaciona očekivanja... Sa oporavkom tražnje i jačanjem ekonomske aktivnosti, očekujemo da će se inflacija tokom naredne godine postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja od 3 odsto, ali da će ostati ispod te vrednosti do kraja perioda projekcije", dodaje se u izveštaju.

NBS ocenjuje da će se projekcija inflacije sredinom ove godine vratiti u granice cilja, čemu će doprineti iščezavanje baznog efekta kod cena povrća, a zatim će se do kraja godine kretati oko donje granice cilja. 

Dodaje se da bi pad privredne aktivnosti u ovoj godini bio znatno veći, a rast u 2021. godini skromniji da nije donet set ekonomskih mera.

"Ekonomska aktivnost je u prvom tromesečju 2020. godine nastavila dinamičan rast iz prethodnih godina, rast BDP-a u prva tri meseca iznosio je oko pet odsto na međugodišnjem nivou i bio je vođen daljim rastom aktivnosti u industriji i građevinarstvu, kao i u uslužnom sektoru. Da nije došlo do pandemije, vrlo je izvesno da bi Srbija u ovoj godini premašila stopu rasta od oko četiri odsto, koliko smo očekivali u februaru", navodi se u izveštaju.

NBS očekuje da BDP 2021. godine bude realno viši za šest odsto, računajući da će mere koje je preduzela zajedno sa vladom Srbije pomoći oporavku u značajnoj meri.

"Nakon više nego potpunog oporavka od krize u narednoj godini, vođenog oporavkom investicija i potrošnje domaćinstava, očekujemo povratak na stabilnu i održivu putanju rasta bruto domaćeg proizvoda od oko četiri odsto", zaključuje NBS.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara