Foto: Pexels

Ne lečimo se zato što nemamo pare

Foto: Pexels

Skoro 12% građana Srbije starijih od 16 godina nije dobilo potrebnu medicinsku negu ili pregled tokom prethodne godine, tri puta više od proseka Evropske unije, ukazuju podaci Eurostata.

Statistička služba EU navodi da su najčešći razlog za izostanak medicinske nege u Srbiji, u 3,1% slučajeva, bio taj što je usluga bila previše skupa.

Drugi najčešći razlog bio je taj što građani „nisu imali vremena" za traženje nege, što je prijavilo 2,6% ispitanika.

I na nivou EU je najčešći razlog za izostanak nege to što bi pregled ili terapija preskupa, ali je to prijavilo u proseku 1%.

Stanovnici Grčke su na nivou Unije izvestili da najveći udeo njih nije zadovoljilo medicinske potrebe zbog visoke cene lečenja (8,3%), a slede Letonija (4,2%), Rumunija (3,4%) i Italija (2%).

Suprotno tome, cena lečenja nije imala gotovo nikakav uticaj na građane Češke i Finske, obzirom da skoro niko od njih nije naveo da je odustao od lečenja ili pregleda iz finansijskih razloga.

U većini zemalja članica EU manje od 1% stanovništva prjavilo je da je 2018. godine imalo nezadovoljene medicinske potrebe zbog nedostatka novca.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Slavica

    Najveći problem u zdravstvu je način zakazivanja kod specijalista,srednji način lečenja,ne do Bog da propustiš dane oko 5. u mesecu,kod specijaliste ćeš onda stići za jedno tri meseca.