FOTO: Pexels

Ne radi ginekolog u domu zdravlja, ali radi u obližnjoj bolnici

FOTO: Pexels

Domovi zdravlja će iz ruku lokalnih samouprava preći u republičku nadležnost, a zatim će doći do spajanja sa obližnjim bolnicama gde god je  to moguće, pišu Novosti navodeći da je spajanje ppredviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz aprila prošle godine.

Sada je ovo omogućeno donošenjem nove uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, koja je u četvrtak objavljena u "Službenom glasniku".

Izmenama propisa domovi zdravlja i opšte bolnice imaju istog osnivača, dok su u nadležnosti lokalne samouprave ostale samo apotekarske ustanove.

Izmenom plana mreže broj zdravstvenih ustanova sa 357 smanjuje se za bar 20, jer će se svuda gde su dom zdravlja i opšta bolnica u neposrednoj blizini, a ima slučajeva gde dele isto dvorište, oni fuzionisati, pišu Novosti.

Formiranjem zdravstvenih centara, kako objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, specijalistički, lekarski i sestrinski kadar će bolje da se rasporedi.

"Ako smo u domu zdravlja imali jednog ginekologa, pacijente za vreme njegovog odsustva niko nije primao, ni kada su u susednoj zgradi opšte bolnice bila tri ginekologa - pojašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. Sad će, formiranjem zdravstvenog centra, lekar sa sekundarnog nivoa moći da radi u ambulanti na primarnom nivou.

Zbog reorganizacije niko neće zbog toga ostati bez posla, jer  je zabrana zapošljavanja, tokom šest godina trajanja, dovela i do smanjenja kadrova, posebno u opštim i administrativnim službama, navode Novosti pozivajući se na izvor iz Ministarstva zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO JE ZAKON UVEO BAKŠIŠ ZA DOKTOREpošaljite komentar

Nema komentara