Brankica Janković FOTO: N1

Poverenica Brankica Janković:

Ne smemo dozvoliti da se ijedno dete oseća ugroženo

Brankica Janković FOTO: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković pozvala je sve nadležne organe i službe da ispitaju sve okolnosti i preduzmu neophodne mere, naročito posle dramatičnog upozorenja deteta da zbog nasilja koje trpi u školi želi da se ubije.

Brankica Janković je ovaj poziv uputila nakon hrabre odluke trinaestogodišnjeg dečaka iz škole Rade Končar u Zemunu i njegove majke da javno iznesu problem višemesečnog vršnjačkog nasilja sa kojim se dete suočava.

Poverenica Janković je, kako je saopštila Kancelarija, ukazala na posebno zabrinjavajuću činjenicu da, prema informacijama iz medija, dečak trpi nasilje zbog imovnog stanja jer nema skupe patike, jer je bez oca, kao i na račun fizičkog izgleda i mentalnih sposobnosti, što su sve osnovi diskriminacije iz Zakona o zabrani diskriminacije.

"Ovakvi slučajevi su ozbiljan alarm da se preduzmu sve mere za sistemsku prevenciju, jer kao odgovorno društvo ne smemo dozvoliti da se ijedno dete oseća ugoroženo, a naročito ne da pomišlja na najdrastičnije poteze, kao što je oduzimanje sopstvenog života", navela je poverenica.

Janković je naglasila da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralna institucija za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti, spreman da pruži svaku vrstu pomoći i podrške, u okviru svoje nadležnosti.

Neophodno je, istakla je,da svi damo svoj maksimum kako bismo prevenirali brojne društvene probleme koji nastaju kao posledica vršnjačkog nasilja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara