Nebojša Bradić: Bolje pozorište pod maskama, nego onlajn predstave

FOTO: Wikimedia Commons

Pozorišne predstave, koncerti i filmske projekcije biće dozvoljeni na otvorenom, kao i u zatvorenom, uz poštovanje fizičke distance. Odluku bi trebalo da potvrdi narednih dana i krizni štab, rekao je za Danas reditelj Nebojša Bradić, posle nedavnog susreta sa premijerkom Anom Brnabić na kome je bilo reči o oživljavanju pozorišta.

Bradić je pripremio predlog plana koji bi omogućio da se pozorište vrati u što kraćem roku "Mapa puta - Kako ponovo napraviti bezbedno pozorište".

Podsetio je na skup kulturnih radnika u maju kada je upozoreno da ne neophodna podrška države.

"Propuštene prilike državnih službenika i nadležnog ministarstva da brzo i efikasno reaguju reaguju, ugrozile su budućnost scensko-muzičkog sektora. Bez prilike da nastupaju, izvođači pozorišnih radova ostali su u limbu. Samim tim postavilo se pitanje koliko su pozorišta deo jedne zajednice. Odgovore ćemo, nadam se, dati podizanjem zavesa već u septembru".

On je kazao da je stekao utisak da Ana Brnabić shvata važnost kulture za državu, da želi da pomogne.

Bradić je kazao da se većina pozorišta u Srbiji finansira iz budžeta države ili gradova i da dosad, osim smanjenja produkcije, nisu umanjivane plate zaposlenih.

"Za naredni period su najavljeni određeni rezovi", rekao je Bradić i dodao da budućnost pozorišta i trupa koje nisu na budžetu neće biti laka.

Ona su zbog zabrane rada već pretrpela gubitke, i pitanje je kako će otvoriti dvorane od jeseni.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara