Nedimović: Narednih dana će se znati tačna lokacija farme 'Tenisa' u Srbiji

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je, gostujući u Novom danu Televizije N1, da su pregovori s nemačkom kompanijom mesne industrije Tenis intenzivirani proteklih nedelja i da se narednih dana može očekivati dogovor oko tačne lokacije njihove farme u Srbiji.

Kako kaže, poljprivreda je bila jedna od centralnih tema u ekspozeu premijera Aleksandra Vučića i smatra da to daje nadu za boljitak srpskog agrara.

"Koliko god da izdvojite, to nikad nije dovoljno ulaganja u agrar. Treba stremiti standardima Evropske unije (EU). Želim da dobijemo dobru upravu koja će biti servis poljoprivrednim proizvođačima, da imamo sisteme subvencija koji su laki i da naši proizvođači budu konkurentni i izdrže tržišne utakmice", objasnio je Nedimović.

Cilj je, kaže ministar, da se izdvoji više sredstava u 2017. i 2018. i to u opremu, mehanizaciju, podizanju višegodišnjih zasada i u sve ono što može da pravi dodatnu vrednost u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Sredstva za poljoprivredu će biti obezbeđena iz nacionalnog budžeta, tu je zatim EBRD gde želimo da prvi put uvedemo priču o start up-ovima, kao i sredstva iz EU gde moramo da izgradimo naše unutrašnje kapacitete kako bismo počneli da ih koristimo", kaže Nedimović.

Kad je reč o tržištima na kojima su konkurentni sprski proizvodi, Nedimović na prvom mestu ističe zemlje CEFTA, zatim zemlje EU i dodaje da treba više iskoristi nešto što je na raspolaganju godinama, a to jesporazum sa zemljama Evroazijske unije.

"Ono gde se posebno pruža prilika, a na čemu će ova Vlada raditi, je priča sa Kinom, gde ima mnogo perspektiva, a malo se iskoristilo potencijala", objašnjava ministar poljoprivrede.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara