Branislav Nedimović FOTO:N1

Nedimović: Proizvođači malina bi trebalo da se udruže

Branislav Nedimović FOTO:N1
Proizvođači malina bi trebalo da se udruže i formiraju reprezentativno udruženje ili specijalizovanu zadrugu čime zasigurno jačaju pregovaračku moć na tržištu  kaže za dnevni list Blic Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Jednostavnih rešenja nema, a ovo je po ministru Nedimoviću jedan od načina, kako bi proizvođači malina mogli da se organizuju i da ne zavise od cenovne politike hladnjačara.

Za zemljoradničke zadruge u koje bi mogli da se malinari organizuju, kreditne mere podrške imaju veći podsticaj u odnosu na ostale i do 18 miliona dinara. Subvencijskim merama podrške ministarstva poljoprivrede, pokriven je kompletan tržišni lanac proizvodnje maline, od rasadničarske proizvodnje i podizanja matičnih i plantažnih zasada do plasmana proizvoda za tržište.

Blokade puteva, bacanje maline, seča malinjaka nisu rešenje, al kako da malinari imaju predvidivost, a ne svake godine pred početak i kraj berbe isto - nezadovoljstvo i protesti?

- Ministarstvo nema mehanizam da direktno utiče na visinu otkupne cene maline. Ali, ima ulogu da posreduje i podržava konstruktivan razgovor i pronalaženje kompromisnog rešenja između proizvođača maline i hladnjačara. Uloga ministarstva je da ojača i finansijski podži proizvođače kroz subvencionisanje proizvodnje, tako što će umanjiti cenu koštanja proizvedenog voća, omogućiti nabavku i primenu najsavremenijih tehnologija u uzgoju voća, kako bi se postigao visok i redovan prinos, kao i kvalitetan i ujednačen plod sa kojim bi proizvođači postali konkurentni na domaćem i stranom tržištu. Inače, zbog vremenskih prilika u prethodnom periodu, u toku je pomoć proizvođačima voća u vidu repromaterijala i mineralnog đubriva radi saniranja posledica u zasadima voća, a koje će moći da iskoriste za sprovođenje redovnih agrotehničkih mera.

Imate li saznanja, da li hladnjačari u Srbiji pribegavaju dogovoru prilikom fomiranja otkupne cene?

- Antimonopolska komisija je utvrdila da ne postoji kartelsko udruživanje. Na tržištu posluje vise od 600 hladnjača, dok najvećih 10 otkupljivača imaju udeo od oko svega 40 odsto. Sa takvim podacima je apsolutno opravdana ocena da na našem tržištu ne postoji kartel hladnjača.

Kako malinari mogu da se sami organizuju i da direktno prodaju svoju robu u inostranstvu?

- Još jedna od aktivnosti ministarstva jeste rad na jačanju svesti kod proizvođača da moraju biti organizovani u pravcu zajedničkog pojavljivanja na tržištu. Upravo organizovani u udruženja sa ujednačenim kvalitetom ploda, dogovorenim količinama i kontinuitetu u isporuci voća, imaju jaču pregovaračku moć. Takođe i mogućnost da obezbede ugovorenu proizvodnju sa potencijalnim kupcem, bilo da je reč o otkupljivačima, direktnom plasmanu u velike tržišne lance ili izvozu na evropsko tržište.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara