Nedimović: Stručnjaci će dati poslednju reč o GMO u Srbiji

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je da će narednih dana biti formiran Savet za bezbednost hrane, koji će činiti stručnjaci i koji će dati poslednju reč kada je u pitanju odluka o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji.

"U narednih sedam do 10 dana biće formiran Savet za bezbednost hrane u užem sastavu, čiji jedan od poslova će biti analiza na naučnoj osnovi, gde će eksperti medicine, ishrane, farmacije da nam daju odgovor o GMO", rekao je Nedimović novinarima na konferenciji Organska proizvodnja u Srbiji – na putu ka organskom u Privrednoj komori Srbije.

Dodao je da bi donošenje bilo kakve političke odluke pre stručne bilo preuranjeno.

"Činjenica je da, ako Srbija želi u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) mora neke stvari da ispuni, a krajnja odluka je na Srbiji, na nama", zaključio je ministar.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije podsticaće organsku proizvodnju koja sada zauzima svega 0,44 odsto ukupnih obradivih površina, odnosno 15.800 hektara, a od koje se na izvozu zaradi oko 20 miliona evra, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je u Privrednoj komori Srbije rekao da je cilj da se Srbija u proizvodnji organske hrane takmiči sa Slovenijom i Austrijom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara