Neizvestan odmor sa zamenskim vaučerima

Foto: Pixabay

Zemlje u Evropi traže moratorijum za plaćanje svojih obaveza prema stranim partnerima, pa se postavlja pitanje da li to ugrožava turističke agencije i potrošačka prava u Srbiji, piše list Politika.

„I u slučaju da agencije ostanu bez novca, putnici će biti pokriveni garancijama putovanja koje su važile u trenutku sklapanja ugovora o putovanju, bez obzira na to da li u trenutku isplate imaju važeću licencu“, objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta.

U tom udruženju podsećaju i da su agencije u obavezi da isplate novac za neralizovane aranžmane od 1. januara 2022. godine, a podsećaju da je zbog moratorijuma problem veći za agencije.

Uglavnom, ovogodišnja turistička sezona, još nije gotova, od 400.000 aranžmana koji su uplaćeni, više od 300.000 građana odložilo je put do kraja 2021. godine, a Grčka, Italija i Španija tražile su moratorijum na otplatu obaveza, koji bi trajao tri do pet godina.

KAKO SE KORISTE TURISTIČKI VAUČERI U SLOVENIJI I SRBIJI

Ukoliko bi Grčka, na primer, uspela da dobije moratorijum na obaveze prema stranim partnerima, domaće turističke agencije bi morale građanima da vrate novac u tom roku i to je ono što njih sada brine.

Prema uredbi o zamenskim putovanjima (vaučerima) koja je doneta u Srbiji, putnici koji nisu uspeli da realizuju svoja putovanja imaju pravo da to učine do kraja sledeće godine, dok oni koji ne otputuju tek tada mogu da traže povraćaj novca. 

Problem je, navodno, što su agencije deo novca uplatile partnerima u inostranstvu koji, u slučaju odobravanja moratorijuma, ne bi morali da vraćaju novac u predviđenom roku, što znači da bi i naši turisti teško došli do novca, jer su agencije na rubu egzistencije

ŠTA JE REKLA EVROPSKA UNIJA

Evropska unija je turističke agencije i avio-prevoznike podsetila da u direktivi jasno stoji da onaj ko ne želi zamenski vaučer ima pravo da odbije takvu ponudu i da u propisanom roku od 14 dana od otkaza putovanja dobije novac, i to kompletan uplaćeni iznos. 

U Srbiji je početkom leta doneta posebna uredba po kojoj putnik za otkazana putovanja, koje je uplatio delimično ili potpuno, dobija vaučer uz koji aranžman može da realizuje na istoj ili drugoj destinaciji, najkasnije do 31. decembra 2021.

Onima koji ne žele putovanje nego insistiraju na novcu, prema istoj uredbi, organizator putovanja je dužan da vrati novac do 14. januara 2022. 

Ukoliko Grčka, recimo, uspe da dobije moratorijum na obaveze prema stranim partnerima, domaće turističke agencije će morati građanima da vrate novac u tom roku i to je ono što njih sada brine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara