Ilustracija, Foto: Pexels

Nekad Englezima prodavali ćurke, sad katanac na vrata

Ilustracija, Foto: Pexels
Subotička firma "29. novembar", koja je svojevremeno bila jedna od vodećih u oblasti mesne industrije i koja je zapošljavala 3.000 ljudi, ali i izvozila meso po Evropi, posle 134 godine je ugašena nakon dva stečaja i rasprodaje mašina i opreme.

Kako prenose Večernje novosti, fabriku su 1885. godine osnovali Rafael Hartman i Vilhelm Konen, a još 1925. godine na londonsko tržište izvozila je 140.000 ćurki.

Nakon Drugog svetskog rata i nacionalizacije, fabrika je dobila novo ime u slavu Dana Republike, a vremenom je uspela da postane jedna od najvećih fabrika mesne industrije nove države.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivša radnica te fabrike Marija Novakov navodi da je u februaru 1984. godine fabrika imala proizvodnju od 3.500 tona mesa, od čega 2.000 tona za izvoz na američko i englesko tržište, u Sovjetski Savez, Izrael i Grčku.

Kako Novakov navodi, problemi su počeli početkom devedesetih godina i raspadom zemlje jer je proizvodnja projektovana za 1.500 svinja i 200 junadi smanjena na deset odsto kapaciteta.

Prvi stečajni postupak pokrenut je 1998. godine kada je svih 2.500 radnika dobilo otkaz.

Uprkos tome, posle 2000. godine ponovo je pokušano sa revitalizacijom fabrike ali su se dugovi gomilali i u maju 2009. godine je ponovo proglašen stečaj.

Prodaja fabrike nekoliko puta nije uspela da bi 2016. godine bile prodate mašine i oprema jednom austrijskom preduzeću za trgovinu sekundarnim sirovinama.

Godinu dana kasnije, prodat je i fabrički kompleks kao i farma, silosi i obradivo zemljište.

Tako dobijena sredstva uglavnom su otišla na namirivanje dugova za porez i gradsko građevinsko zemljište, dok radnici nisu dobili ništa pa mnogo ne mogu da povežu staž i odu u penziju, navode Novosti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara