Nemačka: Broj novozaraženih će se udvostručiti sledeće nedelje

Foto: Pixabay

Očekuje se da će do kraja nedelje broj novih infekcija korona virusom u Nemačkoj dostići 20 hiljada novih slučajeva dnevno, pa su vlasti te zemlje pripremile nove mere u sa ciljem da zaustave dalje širenje pandemije, prenosi Rojters.

"Imamo posla sa eksponencijalnim rastom. U Nemačkoj broj novih infekcija raste za 70 do 75 odsto u poređenju sa prethodnom nedeljom", rekao je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer.

Prema njegovim rečima, Nemačka se bori sa bržim rastom slučajeva koronavirusa nego što se ranije očekivalo.

Krajem septembra, kancelarka Angela Merkel rekla je da bi do Božića moglo da bude oko 19.200 novih slučajeva na dnevnom nivou.

U utorak je broj novih potvrđenih slučajeva koronavirusa porastao za 11.409, dok je prethodnog utorka bilo 6.868 novozaraženih. Rekord je zabeležen u subotu sa 14.714 novozaraženih.

NEMAČKA NAMENILA 750 MILIJARDI EVRA ZA STABILIZACIJU PRIVREDE ZBOG KORONE

Ministar finansija Olaf Šolc izjavio je da je porast novih infekcija "veoma zabrinjavajući", pa su vlasti morale da brzo sprovedu odlučne korake u zaustavljanju novog talasa pandemije.

"Dodatne mere trebaju da budu ciljane, privremene i fokusirane. I oni bi trebalo da budu što jednoobrazniji u Nemačkoj i da budu opšte razumljivi", rekao je Šolc.

Dodao je da je Nemačka do sada dobro prošla tokom pandemije, kao i da će se u narednim nedeljama pokazati da li će tako i ostati.

List Bild piše da Angela Merkel razmatra nove restriktivne mere, koje bi se odnosile na zatvaranje barova i restorana, kao i na ograničenja javnih događaja.

Ministar Altmajer dodaje da će porast zaraza širom Evrope i promena svakodnevnog života otežati ekonomski rast, kao i da oporavak nije brz onoliko koliko se očekivalo. 

Nemačka vlada očekuje da će njena ekonomija pasti za 5,5 odsto ove godine, dok Rojtersove prognoze govore o padu BDP-a od 5,8 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara