Nemačka ekonomija bi ove godine mogla da prođe gore nego 2009.

Foto: Pixabay

Nemačka ekonomija bi zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa ove godine mogla da se smanji više nego tokom finansijske krize 2009. godine, javlja Rojters (Reuters).

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je da su tokom nekih meseci moguće kontrakcije veće od 8 odsto.

On kaže da je nemačka ekonomija tokom prva dva meseca, pre uvođenja mera za suzbijanje širenja koronavirusa u martu, stajala dobro i da će virus naneti veliku štetu ekonomiji tokom aprila.

„Očekujemo da će se ekonomija smanjiti za 8 odsto tokom pojedinih meseci u prvoj polovini godine. Pad o kojem sam govorio će verovatno biti kao u vreme krize banaka i berzi 2008. i 2009, ako ne i gori. To znači da ćemo posle 10 dobrih godina ekonomskog rasta ove godine imati recediju, po prvi put od 2009. godine“, rekao je Altmajer.

Nemačka državna razvojna banka KfW objavila je da će se tokom drugog kvartala ekonomija verovatno smanjiti za 10 – 15 odsto.

Altmajer kaže da će, ako se tokom godine javi stabilizacija, rezultat na kraju godine biti loš, ali „možda ne toliko koliko se neki ljudi trenutno plaše“.

Nemački Institut za ekonomska istraživanja Ifo objavio je da bi autput (količina proizvedenih dobara ili usluga u određenom vremenskom periodu) mogao da se smanji za čak 20 odsto, dok Nemački ekonomski institut smatra da bi mogao da se smanji za 10 odsto. 

Panel ekomomista koji savetuje vladu objavio je da bi nemačka ekonomija ove godine mogla da se smanji do 5,4 odsto. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara