Nemačka ipak produžava dozvolu za dolazak radne snage sa Balkana

Foto: Pixabay

Državljanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova će ipak i dalje biti omogućeno da, nezavisno od kvalifikacija, rade u Nemačkoj do 2023. godine.

Kako navodi Dojče vele (DW), posebna dozvola koja omogućava ekonomskim migranatima iz država našeg regiona biće produžena, a prema nacrtu odredbe dostupne nemačkoj novinskoj agenciji dpa, nemačko Ministarstvo rada trebalo bi da produži rok važenja regulative za Zapadni Balkan do 2023. godine.

Ministarstvo rada je odgovarajući nacrt prosledilo nemačkoj vladi na usvajanje, dodaje se u izveštaju.

Ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana od januara 2016. godine mogu da dobiju radnu vizu i dođu u Nemačku, čak i bez znanja nemačkog jezika i profesionalnih kvalifikacija, što je do sada godišnje koristilo oko 25.000 žitelja regiona.

Preduslov je da podnosilac prijave može da pokaže ugovor o radu sa poslodavcem u Nemačkoj i da postoji saglasnost Saveznog nemačkog ureda za zapošljavanje (BA), a podnosilac molbe samo mora da dokaže da prethodno nije primao socijalnu pomoć u toj zemlji.

Ova posebna regulativa uspostavljena je zbog velikog broja azilanata i trebala je da istekne krajem decembra ove godine.

Do sada nije bilo jasno da li će doći do planiranog produženja regulative, zbog strahova vladajuće koalicije u Bundestagu da će pandemija koronavirusa povećati broj nezaposlenih u Nemačkoj.

Kako kažu izvori iz nemačke vlade, veliki broj radnika iz zemalja Zapadnog Balkana zaposlen je u građevinarstvu, a za sada ne postoji trend koji bi ukazivao na smanjenje potrebe za radnom snagom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.