Nemačka ostvarenje snova mladih iz Srbije

Mladi iz Srbije koji imaju nameru ili želju na emigriraju iz zemlje biraju Nemačku kao najbolju opciju za odlazak, sledi iz istraživanja „Mladi u Srbiji 2018/2019", koje je publikovala Fridrih Ebert fondacija u Srbiji.

Čak tri četvrtine mladih u Srbiji starosti između 14 do 29 godina volelo bi da se iseli iz zemlje, što Srbiju stavlja na prvo mesto zemalja u regionu po broju mladih koji žele emigraciju.

Želja za odlaskom iz zemlje uočljivija je kod onih ispitanika koji imaju veće ambicije u pogledu školovanja i ne zavisi od pola, kao ni od mesta stanovanja ispitanika.

PROČITAJTE JOŠ:

Mladi smatraju da su ’veze’ ključne za zapošljavanje

Mladi naučnik se, posle četiri godine, vratio iz Nemačke u Srbiju i osnovao uspešnu firmu

Šarčević: Mladi da krenu putem preduzetništva, a ne da čekaju pomoć države

Pa tako među učenicima 34 odsto želi jako ili veoma jako da ode, dok je kod studenata taj procenat iznosi 30 odsto. Kada je reč o mladima koji nisu u sistemu obrazovanja, 23 odsto njih takođe želi odlazak u inostranstvo.

Osim Nemačke, mladima je atraktivna i Švajcarska, Austrija, kao i SAD, a kao glavni razlozi potencijalnog odlaska su loša situacija i pesimizam u pogledu poboljšanja socijalnih uslova.

Kako istraživanje pokazuje mlade inostranstvo privlači kako bi poboljšali sopstveni materijalni položaj i obrazovanje.

Osim toga, kroz istraživanje je uočeno da su mladi koji nameravaju da se isele u narednih devet meseci slabije informisani o činjenicama u vezi selidbe i da se najviše oslanjaju na pomoć rođaka ili prijatelja koji već žive tamo.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara