Nema "poršea" bez Čačka, ali ni bez subvencija

Pixabay

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas u Čačku pogone nove fabrike Forverk, koja proizvodi i delove za "Porše" i druge najpoznatnije automobilske brendove. On je poručio da  nema "poršea" bez Čačka. 

Po ustaljenom šablonu viđenom u ovoj predizbornoj kampanji kada predsednik posećuje fabrike, predsednik je sve rekao, ali je "zaboravio" da kaže da će nemačka kompanija dobiti više od 4,3 miliona evra subvencija.  

Prema ugovoru o podsticajima koji su pre tačno dve godine potpisali predstanik kompanije i ministar privrede, kompanija će dobiti 3,89 miliona evra subvencija iz budžeta Srbije. Na to treba dodati i subvencije od 465.665 evra za opremanje fabrike, predviđeno je drugim ugovorom o podsticajima.

Kompanija se obavezala i da primanja zaposlenih iznose najmanje 120 odsto minimalne zarade odnosno da budu najmanje 20 odsto veća od minimalca.

Doneli smo dobru odluku kad smo se rešili da radimo u Srbiji, a još bolju što je to Čačak, rekao je Jirgen Miler generalni dirketor "Forverk Eldisi". On je rekao da je izgradnja auto-puta Miloš Veliki ubrzala tu odluku.

Generalni direktor fabrike Forverk u Čačku Nenad Medenica je rekao da je pre dve godine tu bila livada na kojoj su ljudi pravili roštilj, dok se danas prave delovi za folksvagen, dajmler i BMB na najsavremenijim mašinama.

Zahvalio je svima koji su doprineli u reliazaciji te investicije, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i i gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću.

"Sada izvozimo delove za autoindustriju širom sveta. Veliki izazovi su iza nas, a još veći su pred nama, ali, ne sumnjam da ćemo ih savladati", poručio je Medenica.

POLITIKA SUBVENCIJA: Od 10.000 do 150.000 evra po radnom mestu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara