Nema prepreka za Ruse u domaćim bankama, kaže NBS

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, FOTO: Nova ekonomija

Domaći propisi ne sprečavaju ruske preduzetnike i ruske kompanije da otvaraju račune u srpskim bankama, tvrdi za Novu ekonomiju Narodna banka Srbije (NBS). Međutim, iskustvo advokata koji rade sa velikim brojem novopridošlih Rusa kaže da domaće banke ne primaju tako lako ruske klijente i da ih je na početku tek nekoliko otvaralo račune, ali da se povećava broj domaćih finansijskih institucija voljnih da sa njima sarađuju. 

„Deviznim propisima nisu predviđena bilo kakva ograničenja da domaća banka otvori dinarske i devizne račune nerezidentima – ruskim kompanijama njihovom menadžmentu, kao i devizne račune rezidentima - kompanijama koje su osnovane u Srbiji ruskim kapitalom“, odgovaraju u NBS na pitanja Nove ekonomije da li Rusi koji započnu poslovanje u Srbiji lako otvaraju račune. 

Zakonom o deviznom poslovanju, rezidentima se smatraju pravna lica koja su registrovana i imaju sedište u Srbiji, kao i strani državljani koji na osnovu dozvole boravka odnosno radne vize borave u Srbiji duže od godinu dana.

„Saglasno tome, novoosnovane kompanije u Srbiji koje otpočinju poslovanje smatraju se rezidentima, dok se ruske kompanije i njihov menadžment (s obzirom da se radi o licima koja u Srbiji borave nekoliko poslednjih meseci) smatraju nerezidentima“, navodi NBS.

Nadležni u NBS takođe ističu da su banke dužne da se kod otvaranja, vođenja i gašenja računa pridržavaju propisa kojima se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Ruske banke u Srbiji sigurne i pod nadzorom, tvrdi NBS

Iskustvo domaćih advokatskih kompanija za korporativno pravo koje kao insajderi prati ovaj dolazak Rusa, i ruskih kompanija u Srbiju, kažu da je od početka rata u Ukrajini i prvog talasa migranata iz Rusije, samo nekoliko banaka želelo da im otvori račune. Međutim, taj broj se povećao. 

Rusi ne mogu da koriste  svoje Vise i Master kartice, ima problema i u naplati, ali zasad platni promet funkcioniše i ima opcija da se problemi prevaziđu. 

Podsećamo, od početka rata u Ukrajini, u Srbiji je veliki broj ruskih kompanija započeo poslovanje jer je to bio jedini način da nastave svoje međunarodne biznise. Zapošljavaju između 10 i 70 ljudi, pokazuje iskustvo domaćih advokatskih kancelarija za poslovno pravo.

Međutim, očekuje se povećanje operacija velikih igrača kao što je Yandeks koji namerava da preseli 300 zaposlenih, i Luxoft sa istim brojem radnika.

Srbija je trenutno jedina evropska zemlja koja je otvorena za ruski biznis jer nije uvela sankcije. Jedan broj ruskih kompanija vidi Srbiju kao hab za nastavak evropskih biznisa nakon početka rata u Ukrajini.

Procene su da će ruske kompanije koje su započele poslovanje u Srbiji ostati ovde najverovatnije još dve, tri godine. Očekuje se da će se ova ekspanzija njihovog dolaska nastaviti u narednom periodu jer je to zasad način da nesmetano nastave poslovanje sa svetom u sigurnom  okruženju. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.