Foto: Nova ekonomija

Nemedicinski radnici zaposleni na uštrb lekara

Foto: Nova ekonomija
Od uvođenja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, više od 3.500  nemedicinskih radnika zaposleno je na neodređeno radno vreme, dok u ovom momentu našem zdravstvu nedostaje oko 3.500 lekara i preko 8.000 sestara.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" skoro svaka peta osoba sa platnog spiska zdravstvenih ustanova u Srbiji je nemedicinski radnik, dok u Evropskoj uniji tek svaki deseti zaposleni ne nosi beli mantil. Preciznije rečeno, od 118.000 zaposlenih u domaćem zdravstvu, 22.708 njih su nemedicinski radnici, a 2.361 su zdravstveni saradnici – psiholozi, defektolozi, socijalni radnici.
 
„Naša država kupuje socijalni mir time što zapošljava i čuva radna mesta administrativnih radnika u zdravstvu, a pacijente uskoro neće imati ko da leči. Svake godine iz naše zemlje odlazi 800 lekara i duplo više medicinskih sestara. Ako se ne odstrani taj ’tumor’ u vidu viška nemedicinskih radnika, zdravstvo se neće oporaviti", uveren je dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta (SLFS).

S tim u vezi, predstavnik NVO „Doktori protiv korupcije" dr Draško Karađinović objašnjava da su brojni domovi zdravlja „koji predstavljaju pandan javnom komunalnom preduzeću u smislu neefikasnosti i gubitaka" postali sigurna kuća za brojne nemedicinske radnike, jer svaka opština ima državni dom zdravlja, a u svih 159 domova zdravlja zaposleno je isto toliko direktora i još više sekretarica, knjigovođa, referenata, šofera, tehničkog osoblja, pi-arova.

„Disbalans u strukturi zaposlenih u državnom zdravstvu, odnosno preveliki broj nemedicinskih radnika, nedovoljan broj medicinskih sestra i suboptimalan broj lekara jedna je od brojnih posledica prevaziđenog i neodgovarajućeg modela zdravstva i ne može biti uspešno rešen bez temeljne reforme sistema, koje nažalost još nema na vidiku. Ne može se rešiti višak nemedicinskih radnika bez reformi dva ključna zakona – Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju" zaključuje dr Draško Karađinović.

Istraživanje o zdravstvenom sistemu u Srbiji Nova ekonomija radi uz podršku Evropska unije kroz program Jačanje slobode medija u Srbiji, kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • milica

    Pa postovani, da nije tih nemedicinskih radnika, Vi ne biste znali ni koliko ljudi rade u zdravstvu, a o primanju plata ili o izvodjenju operacija necu ni da pricam!! Da li Vi lekari mozete da lecite pacijenti, ako nemate osnovno struju, vodu, gazu, flaster, ko je to nabavio, ko to placa?? Isti onaj nemedicinski radnik koji Vam daje platu i broji broj zaposlenih u zdravstvu i deli ih na medicinske i nemedicinske!!!!!!!!!!!!