Ilustracija, Foto: Nova ekonomija

Nerešen status Sava centra smanjio broj velikih konferencija

Ilustracija, Foto: Nova ekonomija
Loše poslovanje Sava centra uzrok je sve manjeg broja organizovanja većih skupova u prestonici, pišu Večernje novosti.

Kako se navodi, kongresni gost u Srbiji troši 350 evra, a to je četiri puta više od prosečnog turiste, a Udruženje hotelijera i restoratera nedavno je upitilo zahtev da se reši status Sava centra, jer ova kongresna hala ima nisku iskorišćenost kapaciteta, te beželi gubitke.

Kako za Novosti kaže Georgi Genov, direktor HORES-s, niska iskorišćenost kapaciteta nije posledica otvaranja novih hotela , već lošeg stanja kongresnog centra i odustajanje velikih klijenata.

PROČITAJTE JOŠ:

Prevaziđen model upravljanja, ali i sam koncept poslovanja direktno utiču na na manji broj visoko platežnih gostiju, a rešavanje ovog pitanja ne bi bio od značaja samo za turizam, već i za ostale privredne grane u Srbiji.

Kako navodi ovaj dnevni list, od kongresnih turista, srpska privreda dobro zaradi, pa tako kada se ugosti 1.000 delegata na prosečno tri dana u Beogradu, gradska privreda direktno zaradi blizu milion evra.

Genov navodi za Novosti da strani klijenti pokazaju sve manju spremnost da svoje događaje organzuju u Sava centru, kao jedinom kongresnom centru u Beogradu (i Srbiji), jer se boje za ishod realizacije posla.

On ističe da Hotelska industrija Srbije, pre svega Beograda, okupljena u HORES-u, smatra da Sava centar treba da ostane u javnom vlasništvu, te da su spremni da daju svoj doprinos u saradnji sa javnim sektorom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara