Foto: Nova ekonomija

Nesigurna radna mesta i male plate muče građane

Foto: Nova ekonomija
Radnci se žale na nesigurost radnih mesta, naročito kod rada na određeno radno vreme, privremenih i povremenih poslova, na male zarade i neplaćen prekovremeni rad kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević za Blic.

On ovoj listi problema dodaje i neobezbeđivanje godišnjeg odmora u skladu sa zakonom, da ih poslodavci ne prijavljuju na osiguranje, da im plaćaju doprinose na najnižu osnovicu, a deo zarade isplaćuju na ruke, te da na taj način izbegavaju obaveze prema obaveznom socijalnom osiguranju u budžetu.

Kako ministar navodi, tokom 2018. godine ispektori rada su ukupno izvršili 70.122 inspekcijska nadzora kod registrovanih i neregistrovanih subjekata.

PROČITAJTE JOŠ:

Od toga 939 nadzora izvršeno je kod neregistrovanih subjekata, što je za 31 odsto više nego u 2017. godini.

Rezultati nadozora sprovedenih u navedenom periodu pokazuju da je su inspektori rada zatekli 17.026 radnika koji su bili angažovani na crno, nakon čega je 13.869 njih zasnovalo radni odnos, nakon mera koje su preuzeli inspektori rada.

Kako Đorđević kaže, navedene mere uticale su na to da poslodavci doslednije sprovode propise u oblsti radnih odnosa i zaključuju ugovore o radu, ali i sve druge u skladu sa Zakonom o radu sa radno angažovanim licima i da ih prijavljuju na obavezno radno osiguranje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • zoki

    i sta ces ti ministre preduzeti?