FOTO: Nova ekonomija

(Ne)srećan Dan nauke: Za troškove naučnika ni 200 dinara dnevno

FOTO: Nova ekonomija

Ukupna izdvajanja za nauku u Srbiji iznosila su 0,93% BDP u 2017. i duplo su niža od proseka u EU-28 (2,03% BDP), pri čemu samo trećina iznosa potiče iz privatnog sektora, navodi se u obrazloženju nedavno usvojenog Zakona o nauci i istraživanjima. 

U Srbiji se danas obeležava nacionalni dan nauke.

Za materijalne troškove istraživača u Srbiji Ministarstvo prosvete izdvaja 4.888 dinara mesečno odnosno 163 dinara dnevno. Direktni materijalni troškovi su novac za eksperimente, potrošni materijal, školarine postdiplomskim studentima, objavljivanje radova, štampanje materijala, učestvovanje na naučnim skupovima isl.

Sredstva za direktne materijalne troškove istraživanja u 2017. godini od 701.391.846 dinara predstavljaju samo 5,82% ukupnog budžeta za nauku resornog ministarstva.

Kako se ocenjuje u zakonu, ovakav nivo finansiranja direktnih materijalnih troškova je nedovoljan da obezbedi bazičan nivo istraživanja. 

"Posmatrano dugoročno postoji ozbiljna pretnja da će u bliskoj budućnosti doći do nemogućnosti rada na započetim istraživanjima, što može izazvati nesagledive štetne posledice na dalji razvoj nauke u Republici Srbiji”, navodi se u obrazloženju zakona. 

Iz poslovnog sektora dolazi tek 10,1% ukupnih ulaganja u nauku u 2017. godini, što je bez obzira na porast u odnosu na 2016. godinu (9,2%) i dalje znatno ispod proseka EU-28 (55%).

Od ukupnog broja ostvarenih rezultata na naučnoistraživačkim projektima finansiranim iz budžeta u periodu 2011-2015. godine, patenti i tehnička rešenja činili su svega 3,3%, dok je učešće naučnih radova 88%. 

Pored toga, problem je i što naučnici teško prelaze iz akademske sredine u privredu i obratno, a da bi se podigao nivo primenjenih istraživanja, potrebna je i ta vrsta mobilnosti. 

U Srbiji ima 3.335 zaposlenih u oblasti istraživanja i razvoja na milion stanovnika, što je nedovoljno u odnosu na 5.000 u EU-28. Od ukupno 16.592 istraživača (od čega su 62% ili 10.286 doktori nauka), samo 3% je zaposleno u poslovnom sektoru. 

PROČITAJTE JOŠ: OSAM STVARI KOJE SVAKA ŠKOLA TREBA DA URADI DA BI SE PRIPREMILA ZA 4.0 INDUSTRIJU

Prema novom zakonu o nauci koji je nedavno usvojen, predviđeno je finansiranje nauke delom iz budžeta, a delom preko projekata.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.