New Energy Solutions planira gradnju još jednog vetroparka u Južnom Banatu

Foto: Pixabay

Kompanija "New Energy Solutions" planira da na područuju Južnog Banata izradi još jedan vetropark, ovaj put u blizini Crepaje, sa 31 vetrogeneratora ukupne snage do 220 megavata i trafo-stanicu adekvatnog napona i snage, prenosi portal eKapija.

Maksimalna visina vetroturbine sa lopaticom u gornjem položaju iznosi oko 230 metara, prostor na kome je park predviđen se nalazi izvan građevinskog područja naselja i čini ga poljoprivredno zemljište sa kanalskom mrežom za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i mrežom atarskih puteva.

"U Planu detaljne regulacije, koji je odeljenje za urbanizam Opštine Kovačica stavilo na rani javni uvid, navodi se da je cilj izrade plana stvaranje planskog osnova za izgradnju vetrogeneratorskog postrojenja, kao i drugih energetskih postrojenja koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora", navodi eKapija.

Planom će se predvideti saobraćajni pristup, preko postojećih atarskih i pristupnih puteva, definisaće se trase i kapaciteti mreže infrastrukture neophodne za funkcionisanje kompleksa.

Ista kompanija je prošle godine u istoj oblasti otvorila Vetropark Kovačicu, prvu potpuno novu elektranu priključenu na elektro-mrežu Srbije u periodu od tri decenije.

"New Energy Solutions" je tom prilikom rekonstruisala više od 40 kilometara puteva.

Ukupna vrednost investicije u Vetropark Kovačica bila je 189 milona evra, a to postrojenje ima 38 instaliranih vetrogeneratora, a sa svojom snagom od 104,5 megavata proizvodi struju za više od 68.000 domaćinstava.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara